Архив

< Юли 2012 >
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 25 26 27 28 29
30 31          

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Сори, приятели, аз пак забивам натам - към волния и ветровит север. Ако и вие сте с диво сърце... абе няма значение какъв сорт ви е, мятайте една тишъртка (или тенис фланелка - на български) или каквото и да е и на какъвто и език да е из тези наши селско-северни ширини, хай-фешън обществото на баба Кина и дядо Митко няма да оцени версачето ви, така че да не ви пука и... И не се опитвайте да се изплъзнете, скоро и да се тръшкаме, и да не се, както по всичко изглежда, ще ни се наложи да поогледаме тези земи с малко по-топъл и възлюбен поглед.

 

Сега аз тръгвам на север и все покрай морето, че съм си морско чадо, вие пък може да си харесате Балкана. Важното е да има земя и да е годна за прекопаване. Ситуацията изглежда е толкова натопорчена, че морска или балканска - все тая. Оглеждайте се за добра за отглеждане на зарзават и добичета земя. Ааа, пъшкане ли чух? Без оплаквания, моля! Всичките симтоми и според всички заключения на спецовете е: само след 15-20 години се задава силно запотено, ама не бирено, ами селскостопанско отрудено бъдеще. Ако си мислите: „Айде сега врели-некипели, ние пак ще минем между капките“, „Айде бе, пак измишльотини“, другият месец си погледнете фиша от енергото и не само го фиксирайте, ами и го сверете с онова от 80-те години.

Даа, приятели, цените на нефта се вдигат, а и на всичко покрай него. Ерата на евтинията, в която както се оказа са ни натопили, без да се усетим, е свършила. Очаква ни ера на печки „циганска любов“ и кравата в обора. И ако хич не ви се вярва, идете да погледнете колко запаси от нефт са останали из недрата на планетата. Аха, видяхте ли? Очаква ни рецесия със сигурност, по-голяма от тази през 1930 г. Така че стягайте въглеводородно разглезеното си потомство и всички заедно да си спомним времето на мотиката и лопата. А ако още гледате пренебрежително, запитайте се какво движи живота и за какво са всички човешки борби, революции, преврати и войни. И да не познаете, нефтът пак привършва. Щото всичко е заради петрола. Всичките други врели-некипели за човешки свободи, свободно предприемачество и демокрации са перденце за скриване на истината. „Всичко е енергия и всичко се движи от борбата за източник, който да те храни. Кръвта на световната икономика“, е казал Базил Гелпке, продуцент.

„Барел нефт, който съдържа 160 литра рафиниран бензин, можете да купите за около 100 долара. Чрез него се създава толкова енергия, с която може да се извърши работа от 12 души за година“ - изказването е на Роско Бартлет, американски сенатор. Според Матю Савинър ако барел нефт е извлечен в Ирак, то добиването му ще струва 1 долар. „Инвестирате долар и получавате 25 000 работникочаса. Тази електроенергия е толкова евтина, че на практика е почти безплатна. Като се започне от коли, компютри, техника, торове, пластмаси - всичко зависи от петрола. Той е нашия Бог и няма значение дали почиташ Буда, Аллах или Христос“, категоричен е адвокатът.

Нефтът е изцяло невъзобновим, изключително търсен и може би най-ценният природен продукт, който изобщо сме откривали. 98% от транспортната енергия идва от него. 1 калория от храната, която ядете, поглъща 10 калории въглеводородна енергия. За последните 50 години енергията е променила земеделието толкова, колкото за предишните 1000. Всички конфликти и войни са заради нея. Втората световна война освен героизма на руснаците, без да се заблуждаваме, победата извоюва и нефтът на Каспийско море. Революцията в Иран на Хомейни ('78 г.), войната между Египет и Израел ('78 г.... което ни трясна първото петролно ембарго), сблъсъкът между Ирак и Иран (1980/1988 г.), нахлуването на Саддам Хюсеин в Кувейт (1990-та) - първата война изцяло заради петрола... Да избрявам л още? Дори и режимът на Кастро се крепи единствено и пак на венецуелския петрол на Чавес.

Сладката заблуда, че нефтът ще си тече извечно и евтино от чешмичката на отсрещната бензиностанция лекичко взе да нагарча (ами литър бензин ни идва по-евтин от чашка кафе). Оказа се, че сме изсмукали и профукали повече от половината петрол от земята. На всичкото отгоре на индийци и китайци им хареса американската мечта, което обаче ще унищожи резервите още по-скорострелно. Така че си имаме два нови гигантски съперника в борбата за дивеч на поляната. Изходите са или да се военнизира добива на нефт, което означава конфликти, или инвестиране в алтернативни технологии, тоест заместители.

Но ако си мислите, че някой е загрижен да ни спасява и да ни каже какво ни се пише - заблудени сте. На страните от ОПЕК не им пука. И на политиците не им пука. Големите бизнес корпорации, които ръководят политиката и казват кой да седне на трона, искат повече пари. Те им трябват за харчене, имат си бюджет и какво ще стане след 20 години... все им е тая. Някак си не върви на подопечният цар да им каже: „Я си свийте производството, че да поспестим малко нефт и за децата ни“. За да ви стресна съвсем, ще ви издам един факт. Пикът на добива на нефт е достигнат. Очаква ни стремглаво хлъзгане надолу. Прогнозите са, че през 2050-та извличането на петрол ще е нула. А след това?

Хайде де, не се панирайте. Много хора в Африка, Средния изток и дори Азия още си нямат електрически щепсел. И до днес Нова Гвинея и два-три острова в Тихия океан изобщо не разбират това вманиачаване по мазната течност. Е, ще се откажем от самолетните полети. Те ще са само за супер хай върхушката. Козметиката ще зачезне. Еднодневните самобръсначки и те и...

Така че... Хайде, готови ли сте? Има малко петролец в колата, отиваме да пообиколим онези все още диви и ветровити полета, че и с най-хубавият в Европа чернозем, че като гледам скоро ще почнем да се връщаме там откъдето сме почнали - вятърни мелници, ралото и коня. А може би „спасение дебне отвсякъде“, може би дори и от Космоса?! Кой да ти каже?Милена Марева

10/ 11 юли 2010

за вестник ''Народно дело''

 

Копирането на материали и снимките е разрешено.
Позоваването е задължително

 

 

 

 


Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Търсене/ Search

kakavida.com