Архив

< Септември 2013 >
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
23 24 25 26 27 28 29
30            

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

24/ 25 юли 2010г. Ей, на шантава работа взе да заприличва България.

Вали, пече... пече, вали... на Испания взехме да се мъчим да подражаваме.
То не че има нещо лошо, особено ако е във футбола. Там дори и четвърти да сме, пак ще развяваме гордо байряците, за разлика пък от онези холандци, дето се разреваха заради второто място. Откачен свят - едни все да са първи искат, на други им стига от време на време да забият два-три гола на Германия.

 1dАми така е, шантав народ сме - до там я докарахме, че да си мечтаем не за четвърто място, ами дори и само в групата на „цивилизованите“ да сме.

 

 

А имаше години, когато нашата шепа народ побеждаваше света - и в щангите, и в борбата, и в леката атлетика, и в плуването, и в бокса, и във футбола с гениалния ни Стоичков. Нищо че и на четвърто бяхме доволни, ама с по двама носители на „Златна обувка“ се фукахме. Но да си признаем, тази незабравима футболна генерация израсна пак в онези „недемократичните“ времена. За гимнастиката изобщо да не отваряме дума. Там навремето Нешка Робева печелеше медалите за България на кило (294), на брой - 143 златни, 88 сребърни и 63 бронзови.

 

 

Брех женището му, няма такова постижение в света и надали скоро ще има. Запълваше почетната стълбичка все с български момичета и „великите“ наизуст знаеха химна ни. Сега някои казват: „Не ни уважават“.

 

 

Ами как да ни уважават, то ние сами не се уважаваме. Изритали сме най-великата си треньорка за всички времена - Нешка Робева, да прави шоупрограми по заведенията. Същото сме сторили с де-що гениален имаме в спорта? Стоичков бил такъв, онакъв, бил неуправляем, Робева била диктатор, Бербатов бил все недоволен... Ами в спорта е така, иначе няма да побеждаваш.

 

 


А генерално като се поогледаш, дето се казва, от създаването си все велико сме белязани. Тук веднага сядате на дивана и си пускате клипчето „А ти горд ли си, че си българин?“. Велика работа ви казвам! Туй като се почне от царете ни, опрели България на три морета, богомилите, продължиш с Кирил и Методий, дали една от официалните азбуки в Европа – кирилицата, Левски, Ботев и Караджата, боевете край Дойран и великия генерал Владимир Вазов, Петър Дънов и по-нататък Асен Йорданов, основоположник на авиацията у нас...

 

 

За последния Нийл Армстронг казал „От него всички американски пилоти сме се учили на авиация“. Но не му стигнало това на българския гений, ами изобретил третото крило при самолетите, въздушната възглавница и телефонния секретар.

 

Петър Петров пък -  електронния часовник, първия безжичен сърдечен монитор и компютърната система, отчитаща замърсяването на въздуха.

 

Георги Наджаков прави възможно създаването на фотокопирната техника и принтерите.

 

Карл Джераси, български евреин, измисля противозачатъчното хапче, а Джон Атанасов – компютъра.

 

Иван Ночев прави двигателя за кацналия на Луната модул. Нали си спомняте Нийл Армстронг какво каза, стъпвайки на Луната - „Хюстън, тук е база „Спокойствие“. „Орел“ кацна!“.

 

Проф. д-р Иван Митев открива шестия сърдечен тон, проф.д-р Иван Пасков – нивалина, Румен Антонов - автоматичната скоростна кутия, Никола Димков – новокаина. Илия Вълков, на който най-многолюдната държава в свeта – Китай, e оказала радушeн приeм и няколко години оглавява супeрмодeрeн научно-изслeдоватeлски институт с над 2000 души пeрсонал, спeциално построeн за нeго от воeнната промишлeност.

 

Кирил Чуканов създава квантовия генератор за свободна енергия, 1cЦветан Тодоров е отличен с изключително престижната награда „Принц на Астуриас“ за социални науки... 23-годишният варненец Милен Николов измислил чип за мобилен телефон за Космоса - революционно изобретение, равняващо се на откриването на радиото, което ще се монтира на спътниците на НАСА.

 

Александър Сотиров пробива уж непробиваемата от ново поколение защита на паметта на Vista. Българинът Георги Георгиев и неговият световен рекорд с болида „Варна“? Пръв носител на наградата „Децимах“ с невероятните 132.5 км/h! Георги Боршуков на 26 години държи „Оскар“ за ефектите във филма „В какво се превръщат мечтите“, работил и за култово-революционния филм „Матрицата“ (всичките части). Великите ни деца математици - златни медалисти от най-престижните олимпиади...

 

 


Чакайте, има още... и още... То ме е страх да се ровя из интернет страниците. Гледам и настръхвам. Брех, велика работа сме! Мале, какви пари ще паднат от тези изобретения! Край, оправихме си положението!

 

 

Само че нещо малко ме поразтревожи. Хубаво, викам си, велики сме, ама що пак сме бедни! Ами я да видим колко от тези нашите гении са живели в България, колко са работили за нея и колко тя е спечелила от изобретенията им. И като се поразрових из биографиите им... Повечето стояли, чакали... стояли... и като не ги оценили и  започнали да гладуват, заминали я за Америка, я за Китай, я за Франция, я за...

 

 

Странна работа ви казвам. Уж сме от най-бедните в Европата, а си гоним хората, дето могат да ни напълнят хазната. Да се чудиш защо за по-голямата част от тези българи знаят толкова малко хора и кой толкова се старае тези велики неща да останат забутани на най-задните страници на новините.

 

 

Вместо да знаем техните биографии наизуст, наизустяваме кой кого най-гениално претрепал. Кои ли „велики“ сили имат толкова голям интерес България да си остане бедна и незначителна?! То не стига това, ами когато някой се възгордее със славното си минало и великите си сънародници, веднага го обявяват за „чувстваща личната си незначителност“ личност.

 Та докато великите си патентоват (и печелят) от чуждите открития и се самообявяват за най-великите (и най-богатите), не пропускат да ни натякнат колко сме изостанали и бедни.

 

 

И какво правим ние? Под и в олющените си блокчета продължаваме да се бием кой бил зелен, кой бил син, кой червен. Не е ли време да забравим политическите глупости и да се извиним на тези велики българи (на някой и посмъртно), та и да направим така те да се върнат в родината си и техните открития да работят за нея? Пък, дай боже, после и медалите може да дойдат. „Народе????“ (Левски)

 

Милена Марева
за вестник ''Народно дело''
24/ 25 юли 2010 

 

 

Търсене/ Search

kakavida.com