Архив

< Октомври 2013 >
П В С Ч П С Н
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Capture1Прародината на човечеството може да се окаже, че е древна България. Открит край

Чирпан зъб на на изкопаема човекоподобна маймуна хоминид е на път да направи истинска сензация в световната наука.

 

Изследвайки тази находка учени от университета в Тюбинген са на мнение, че голяма част от ранното развитие на човека вероятно не е протекло в Африка, както се смяташе досега, а в Южна Европа и то на Балканите. От Националния природонаучен музей смятат, че находката е принадлежала на един от предшествениците на човека и доказва, че еволюцията е започнала от Балканите и се е развивала в древните земи на България.

 

Ценният зъб е на 7 млн. години и е открит от бившия кмет на Чирпан и любител палеонтолог Петър Попдимитров. Изледва го eкип, ръководен от професор д-р Николай Спасов отCapture1 Националния природонаучен музей при БАН и включва палеонтолози от музея, от Националиния център за научни изследвания - Франция, както и геолози от Югозападния университет - Благоевград.

 

На Балканите са известни в Турция и Северна Гърция някои находки.
Те са също на отделни зъби или фрагменти на черепа.Все още няма цял скелет, което е важно за да се разбере, как точно да се придвижвали.

 

Ценното на българският зъб е, че е с около 1-2 млн. г. по млад от находките в Гърция и Турция.
В това отношение запълва времето между тези балкански находки и африканските находки на хоминидите, тоест представителите на човешкото семейство.
Досега официално се смяташе, че предците на човека са живели в Африка. Останките от примати, открити в Гърция и Турция преди години обаче се оказват по-стари от африканските.

 

Сега откритието на проф. д-р Николай Спасов може да потвърди една от новите теории в палеонтологията - еволюцията на човека започва на Балканите.

 

Хипотезата не е нова, на около 10 години. Един от аргументите против нея беше, че има голяма дистанция на времето между балканските и африканските находки. Но ето, че тук на Балканите е имало човекоподобни маймуни, които биха могли да са предтеча на човешкото семейство.
"Този зъб би трябвало да е към един нов вид, но това е само един зъб при това изтрит и не е лесно да се опише по тези останки. Надявам се лятото при разкопките да намерим и други останки", обяснява Спасов.Находката от Чирпан може да промени теорията за произхода на човека.430x308

 

По времето на палеолита климатичните промени в Европа са направили живота на човекоподобните маймуни (хоминиди) много труден и те са измрели или са мигрирали, защото не са можели вече да намират своята обичайна растителна храна и плодове.

 

Анализ на зъба показва, че хоминидът се е хранел с треви, семена и ядки – храна, много близка до тази на човешките предци от Африка, като австралопитека Люси, които са живели много по-късно – преди 4 милиона години.

 

Въпреки тези трудности, оказва се, че някои от тях са останали на Балканите още много дълго време и са се адаптирали към новия климат.

 

Това кара германски и български учени да смятат, че част от еволюционният процес, довел до появата на съвременните хората, е протекъл в Европа и Азия. Преди 7 милиона години климатът и природата по българските земи много са приличали на сегашната африканска савана. Палеонтолозите откриват следи от следи от праисторическите човеци и учените са категорични, че тъкмо по българските земи са живели първите хоминоиди на континента.

 

Изкопаемата фауна, както поясни ръководителят на експедицията - включва носорози, слонове, жирафи, саблезъби тигри,мастодонти, антилопи, трипръсти коне хапариони и се очаква да бъдат намерени останки от изкопаеми хоминоиди, което ще бъде от голямо значение за световната палеонтология и палеоантропологията.

 

След фосилът на зъба от Чирпанско не са намирани останки от подобни човекоподобни маймуни у нас - вероятно са били 2416 650  3изместени от друг вид маймуни, нямащи нищо общо с нашата еволюция. Остават и много нерешени въпроси за това как е изглеждал българският хоменид. Ако палеонтолозите намерят бедрена кост например, това ще им подскаже по какъв начин се е движело животното. Проучванията в района на Азмака ще продължат и както българските, така и френските, и германските учени се надяват, че те ще запълнят още бели петна в ранната история на нашия вид.


Новите генетични изследвания показват, че в нея е имало и смесване на различни видове.
Оказва се, че част от ДНК-то на европейците е от неандерталеците, който са живяли на Стария континент стотици хиляди години преди идването на нашите директни прародители и което ДНК (на неандерлаците) липсва при днешните африканските представители.


Когато Homo sapiens пристигат в Европа, те се смесват с неандерталците, които всъщност не са били много по-различни от тях и са били почти толкова умни. Смята се, че европейците са придобили своя имунитет към болестите на Стария континент и своята издръжливост на студ точно от неандерталците, които много преди тях се били приспособили към живота в Ледниковата епоха. Сред предците на човека има и други видове, които палеонтолозите тепърва предстои да изследват и откриват.

www.ydara.com

 

* хоминид - човекоподобна маймуна, предродител на човека

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Търсене/ Search

kakavida.com