Warning: Packets out of order. Expected 1 received 2. Packet size=33 in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: MySQL server has gone away in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: Error reading result set's header in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412
ydara.com - Най-добрите филми по действителен случай/ II част

Архив

< Май 2013 >
П В С Ч П С Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
27 28 29 30 31    

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

В Свещари "Мистерията на намерените в България останки на карета и коне на 2 500 години"

Английският Дейли Мейл (Daily Mail) отдели специално място на археологическата

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

32 best movies ever by dizneykhan-d5fcvayВ края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век из Северна Калифорния броди

50.Алиali

Филмът отразява най-силните години в бокса на великия Мохамед Али – спечелването на титлата в най-тежката категория все още с рожденото си име Касиус Клей, последвалото приемане на исляма, критиките срещу Войната във Виетнам, забраната да се боксира и последвалото завръщане, чиято кулминация е мачът в Заир срещу Джордж Форман. Лентата се опитва да навлезе по-сериозно и в личния живот на Али – отношенията с първите му три съпруги, треньорите и мениджърите му и връзките с религиозните му водачи от „Нацията на исляма“. Филмът не е съвършен, но отличното изпълнение на Уил Смит и интригуващата личност на Мохамед Али го превръщат в запомняща се биография.

Историческа достоверност – няма какво толкова да се каже, освен че филмът успява да се придържа стриктно към известните факти.

Интересни факти – Уил Смит качва 16 килограма, за да достигне реалното тегло на Али. В продължение на близо година Смит тренира по няколко часа на ден, за да влезе в образа на великия боксьор. Али се жени 4 пъти и има 9 деца. Има само 5 загуби в кариерата си, като последният му мач е през 1981г. Три години по-късно е диагностициран с Паркинсон.

49.Зодиакzodiac

В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век из Северна Калифорния броди печално известният сериен убиец, наричащ себе си „Зодиак“. Убиецът не оставял следи след себе си и обичал да контактува с полицията посредством шифри и писма, публикувани във вестници. Репортерът Поул Айвъри (Робърт Дауни Джуниър) и карикатуристът Робърт Грейсмит (Джейк Джиленхол) започват собствено разследване, което ще доведе до неочаквани резултати. Емблематичен трилър от режисьора Дейвид Финчър.

Историческа достоверност – филмът се базира на едноименната книга на Грейсмит, както и на задълбочено проучване от страна на екипа. Историята е поднесена съвсем достоверно, въпреки че се опитва нескрито да ни убеди във вината на един от заподозряните. В действителност Айвъри и Грейсмит не са били приятели.

Интересни факти – убиецът никога не е хванат, а списъкът от заподозрени наброява около 2500 имена. Продуцентите наемат частен детектив, за да открие единствения оцелял от убийствата на Зодиак.

48.Бронсънbronson

Филм за най-известния и буен затворник на Великобритания – Майкъл Гордън Питърсън, прекръстил се по-късно на Чарлс Бронсън. Необуздаността му още от дете го забърква в неприятности, като накрая свършва в затвора, което се оказва идеалното място за неговата натура. Зад решетките Бронсън се превръща в звезда и заради неконтролируемия си нрав е местен често от един затвор в друг, както и в психиатрични клиники. Стилът на режисьора Никълъс Виндинг Рефн и брилянтната игра на Том Харди превръщат филма в истинска наслада.

Историческа достоверност – лентата следва няколко по-известните инцидента, в които се замесва Бронсън и улавя отлично личността му. Харди посещава на няколко пъти Бронсън в затвора, а режисьорът често водел телефонни разговори със затворника.

Интересни факти – на Рефн не му е било позволено да посещава Бронсън в затвора, тъй като не е гражданин на Великобритания. Въпреки че се прекръства на Чарлс Бронсън, Питърсън никога не е гледал филм с известния актьор от близкото минало. Докато е в затвора, Бронсън публикува няколко книги, пише поезия и рисува. Местен е из различни затвори цели 120 пъти.

47.Най-бързият Индиан в светаworld's fastest indian

Филм, в който уелсецът сър Антъни Хопкинс влиза в образа на новозеландеца Бърт Мънро, спечелил си слава, поставяйки няколко рекорда за най-висока скорост с модифицирания си мотоциклет-реликва „Индиан Скаут“. Мънро е бил голям образ – чаровен старец, работещ постоянно в гаража си, чиято най-съкровена мечта е да участва в прочутото състезание Бонвил, където да изпробва мотора си в пресъхнало солено езеро. По пътя се сблъсква с не по-малко ексцентрични хора и за миг не се отказва пред изпречващите му се препятствия. Филм, притежаващ голямо сърце, който ни кара да се почувстваме добре.

Историческа достоверност – филмът е композиция от няколкото пътувания и пробега на Мънро в Бонвил. Част от събитията са измислени, но все пак отразяват адекватно личността му. Рекордът на Мънро от 205 мили/час всъщност не е признат, тъй като в края новозеландецът катастрофира.

Интересни факти – Мънро никога не е препикавал лимоновото си дърво, както е показано във филма, но пък баща му го е правил. Първоначалната най-висока скорост, която е можел да развива мотора му е 55 мили/час.

46.Пробужданеawakenings

Филмът разказва невероятната история за пациенти с кататония, които се „пробуждат“ след десетилетия в ступор, благодарение на новооткрито лекарство. Те трябва да се справят с новия си живот на възрастни и със света, който не познават. Въздействащ и трогателен филм, който ни кара да се замислим за малките неща в живота, които ни правят щастливи. Прекрасни роли на Робърт Де Ниро и Робин Уилямс.

Историческа достоверност – историята се базира на книгата на невролога Оливър Сакс. Имената са променени, но събитията са истински.

Интересни факти – събитията в книгата се случват през 1969г. Във филма участва и един от реалните пациенти на д-р Сакс. Дебют в киното на Вин Дизел, който играе член на персонала на болницата.

45.Макс Манусmax manus

„Макс Манус“ е историята на вероятно най-великия саботьор през Втората световна война. Норвежецът е член на съпротивата и успява заедно с колегите си да потопи няколко немски военни кораба, най-известният от които „Донау“.  Филмът е зареден с драма и екшън и проследява един живот, изпълнен с постоянни опасности.

Историческа достоверност – основата на филма са книгите на Манус и други документи. Събитията са предадени точно, като някои от героите имат малко по-голяма роля, отколкото в действителност. Някои историци са скептични относно участието на Манус във войната между Финландия и СССР, показано в началото.

Интересни факти – във филма са използвани около 1800 статисти. Макс и Тикен се женят след войната и остават заедно до смъртта му през 1996г.

44.Операция Валкирияvalkyrie

„Операция Валкирия“ е филм за най-известното неуспешно покушение над Адолф Хитлер, планирано и изпълнено от немски офицери малко преди края на войната. Мозъкът на операцията е бил полковник Клаус фон Шауфенберг (Том Круз) – смел и непоколебим военен, готов на лична саможертва, за да спре безчинствата на нацистите, в които самият той участва. Една впечатляваща история, която благодарение на режисурата на Брайън Сингър се превръща в един от най-добрите военни филми на новото хилядолетие.

Историческа достоверност – дори и аз подходих малко скептично, но се оказа, че филмът отразява съвсем достоверно всички факти и събития. Все пак някои от тях с малко преувеличени. Сценаристите са разчитали главно на обширната документация относно цялата операция, събрана от Гестапо.

Интересни факти – много немци застават срещу избора на Том Круз в главната роля, заради увлеченията му по сциентологията, на която се гледа като опасен култ в Германия. Том Круз се съгласява за ролята, след като вижда колко много си прилича с Щауфенберг. Повечето от актьорите, които играят немски офицери, всъщност са англичани.

43.Непобедимinvictus

Филмът отразява събитията около Световното първенство по ръгби през 1995г. в ЮАР. По това време начело на държавата е Нелсън Мандела, който вижда в националния отбор по ръгби (дотогава сред символите на апартейда) фактора, който ще обедини народа, раздиращ се от расови борби. Година по-рано Мандела става първият демократично избран президент на ЮАР и полага грандиозни усилия, за да възпре напиращата гражданска война. За целта му помага и една от най-великите победи в историята на спорта. Брилянтна игра на Морган Фрийман и вдъхновяващата история превръщат „Непобедим“ в едно страхотно преживяване.

Историческа достоверност – лентата се базира на книгата на журналиста Джон Карлин. Всички събития са отразени изключително точно.

Интересни факти – истинският Франсоа Пиенаар е чупил носа си 14 пъти. Всъщност Мат Деймън е доста по-нисък от капитана на ръгби отбора. Морган Фрийман е левичар, за разлика от Мандела.

42.Сред дивата природаinto the wild

„Сред дивата природа“ е филм за авантюриста Кристофър МакКендлес – младеж, който малко след дипломирането си дарява всичките си спестявания, скъсва с предишния си живот и започва пътешествие из Северна Америка. Свободолюбивият му и изследователски дух и омразата към модерната цивилизация го отвеждат на различни места, като последната му спирка е Аляска. Там наново преоткрива ценните неща в живота си, но вероятно твърде късно, тъй като е неподготвен за жестокия живот сред дивата природа. Въздействащ филм за пътуването в търсене на смисъла на живота.

Историческа достоверност – филмът е по едноименната книга на Джон Кракауер, който сам проследява стъпките на МакКендлес и прави детайлно проучване на пътешествията и личността му, използвайки и дневника му.

Интересни факти – Емил Хирш губи близо 20 кг за ролята си. Актьорът не ползва двойник или каскадьор за сцените си. Шон Пен изчаква 10 години преди да режисира филма, за да получи одобрението на семейството на МакКендлес. Точната причина за смъртта на Кристофър все още не е напълно ясна. Самият той би могъл накрая да пресече реката, ако знаеше, че на половин километър от него се намира мост.

41.Серпикоserpico

Филм за едно от най-известните ченгета под прикритие – Франк Серпико (в ролята Ал Пачино). Той е бил известен със своята честност и като истински хамелеон обикновено работел на улицата в цивилни дрехи. Сред колегите му обаче се разпростирала корупция, която достигала и до високите етажи. Серпико предприел непосилна мисия за изобличаване на мръсните ченгета в Ню Йоркската полиция. Филмът е една от класиките на 70-те и е сред най-запомнящите се роли на Ал Пачино.

Историческа достоверност – лентата е по биографичната книга за Франк Серпико от журналиста Питър Маас.

Интересни факти -  истинският Франк Серпико се сближил с Ал Пачино покрай филма и двамата прекарвали доста време заедно. Лентата е снимана в обратен ред, за да може Ал Пачино да си пусне дълга коса и брада и после постепенно да ги остриже. Малко след събитията във филма Франк Серпико се пенсионира и заминава да живее в Швейцария, а през 1980г. отново се връща в САЩ.

40.Не познавате Джакyou don't know jack

Още един филм с Ал Пачино, но много по-нов. Вече възрастният актьор играе Джак Кеворкиан, известен като „Доктор Смърт“, който през 90-те години асистирал при самоубийствата на 130 тежко болни души. Кеворкиан е бил противоречива личност, изобретил начин за безболезнена смърт на своите „пациенти“, многократно преследван от закона и станал причина за законодателни промени. Филмът повдига дискусията „за“ или „против“ евтаназията на тежко болни хора, които не желаят да живеят повече и ни кара да си зададем някои важни въпроси.

Историческа достоверност – филмът е по книга, която проследява борбата на доктор Кеворкиан за легализирането на евтаназията в САЩ.

Интересни факти – лентата е продукция на телевизионния канал HBO. Доктор Кеворкиан умира през 2011г. на 83-годишна възраст, година след премиерата на „Не познавате Джак“.

39.Кървавата неделяbloody sunday

Филмът отразява по безупречен начин събитията от 30 януари 1972г. в град Дери, Северна Ирландия. В този ден мирно шествие за защита на гражданските права се превръща в масово клане, отнело живота на 26 невъоръжени души. Изключително реалистична възстановка на една огромна човешка трагедия през очите на един от организаторите на шествието – Айвън Купър.

Историческа достоверност – филмът е адаптация на известна книга на Дон Мълън – очевидец на събитията, тогава едва 15-годишен. Тя се превръща и в повод за ново официално разследване на случая.

Интересни факти – след доклад и повторно изследване на събитията от лорд Савил, заключващ че всички убити са били невъоръжени, премиерът Дейвид Камерън официално се извинява на семействата на жертвите от името на Великобритания чак през 2010г. ИРА започва да оперира за обединението на двете ирландски държави две години преди „Кървавата неделя“, но тези събития рязко увеличават популярността й и записващите се доброволци.

38.Майкъл КолинсOriginal Cinema Quad Poster - Movie Film Posters

Филмът ни представя най-интересните години от живота на ирландския революционер, участвал във войната за независимост на Ирландия (1919-1921) и последвалата гражданска война (1922-1923). Майкъл Колинс е бил сред най-добрите стратези в партизанското движение, един от лидерите на ИРА и този, който подписва мирния договор между Великобритания и Ирландия, даващ известна (но не пълна) независимост на ирландците. След тези събития започват вътрешни борби между водените от Колинс и Еймън де Валера фракции прераснали във въоръжен конфликт. Интересен филм за едни от най-интригуващите събития в историята на Европа.

Историческа достоверност – филмът следва историческите събития, но си позволява някои промени, като например начина по който умира Хари Боланд. Смъртта на полицая Нед Брой е всъщност измислица. Майкъл Колинс е бил около 15 години по-млад от играещия го Лиъм Нийсън.

Интересни факти – Нийл Джордън пише сценария за филма 12 години преди да го реализира. Майкъл Колинс е единствената жертва в престрелката, в която умира.

37.Обрат на съдбатаOriginal Cinema Quad Poster - Movie Film Posters

Филмът разказва за интересното дело срещу Клаус фон Бюлоф (Джереми Айрънс), обвинен в опит за убийство на богатата си жена Съни фон Бюлоф (Глен Клоуз), която изпада в необяснима кома. Клаус е противоречива личност – ерудиран аристократ, изневеряващ на жена си, студен, саркастичен и нехаресван от околните. Всички са били убедени, че именно той е причинил състоянието на съпругата си, включително и неговият адвокат Алан Дершовиц. Адвокатът сформира голям екип от свой студенти, който да изгради защитата на Клаус и да достигне до дъното на целия случай. Един от най-добрите адвокатски филми и страхотна роля на Джереми Айрънс, който печели заслужено Оскар.

Историческа достоверност – филмът е по книгата на Алан Дершовиц. Адвокатът поема делото по обжалването на присъдата от 30 години затвор за Клаус.

Интересни факти – Съни фон Бюлоф остава във вегетативно състояние до смъртта си през 2008г. Клаус е все още жив и работи като театрален критик.

36.КонтролControl movie poster onesheet

Филм за живота на Йън Къртис – вокалист на групата “Джой Дивижън” от 70-те, който много млад слага край на живота си. Къртис (брилянтна роля на Сам Райли) е бил ранима душа, пишел поезия и предпочитал самотата, като един ден съвсем случайно станал вокалист на новосформирана пънк-рок банда, която добила бърза популярност. Филмът проследява в дълбочина издигането на групата, проблемите в брака на Йън и борбата срещу вътрешните му демони и епилепсията, които в крайна сметка го отказват от живота.

Историческа достоверност – лентата е адаптация на биографията на Къртис, писана от жена му Дебора. Събитията са предадени точно, макар че според един от членовете на групата не всичко показано е истина.

Интересни факти – режисьор на лентата е Антон Корбин, който е работил с “Джой Дивижън” като фотограф. Актьорите всъщност сами изпълняват всички песни. Сам Райли и Александра Мария Лара се женят година след края на снимките.

35.Народът срещу Лари Флинтlarry flynt

Биографичен филм за собственика на порно списанието „Хъслър“ – неговото издигане в бизнеса, използвайки неконвенционални методи и идеи и последвалият сблъсък със закона. Започвайки като собственик на стриптийз клуб, на Флинт му идва идеята да рекламира клуба чрез брошури с голи жени. Скоро това прераства в списание, а след публикуването на голите снимки на Джаки Кенеди Онасис „Хъслър“ става световна сензация. През 70-те обаче Флинт се сблъсква с активистите срещу порнографията, което води и до неуспешното покушение срещу него, парализирало го до края на живота му и станало причина за редица лични проблеми. Завладяващ филм за един противоречив и харизматичен човек.

Историческа достоверност – филмът проследява по-важните събития от живота на Лари Флинт с някои дребни изменения, като например, че не Алан Айзъкман (Ед Нортън) е прострелян при покушението срещу Флинт.

Интересни факти – Лари Флинт и неговият брат Джими се играят във филма от други двама братя – Ууди и Брет Харелсън. Лари Флинт пък има роля като един от съдиите. Кортни Лов отказва наркотиците, благодарение на участието си във филма.

34.Най-дългият денthe longest day

Черно-бяла класика от началото на 60-те години, представящи ни подготовката и изпълнението на десанта в Нормандия през Втората световна война. Проследява тактическата игра на съюзническите сили с немците, неколкократното отлагане на десанта заради лошото време и съвсем реалистично показва мащабната операция по въздух и вода на хиляди войници. Филмът е изпълнен с впечатляващи сцени за времето си (особено битката в Уистрехам) и остава завинаги като един от най-добрите военни филми в историята.

Историческа достоверност – филмът представлява адаптация на едноименната книга на журналиста Корнелиус Райън и съвсем точно проследява събитията. Самият той участва в написването на сценария, като екипът се допитва и до множество реални участници в десанта. Една от по-големите разлики е, че Джон Уейн е 27 години по-стар от полковник Вандервоорт по време на войната.

Интересни факти – с бюджет от 10 млн долара това е бил най-скъпият черно-бял филм до излизането на „Списъкът на Шиндлер“. Някои от актьорите, като например Ричард Тод, са реални участници в десанта в Нормандия. По време на снимките екипът намира истински танк, заровен под пясъците на Нормандия, който по-късно използва във филма. В продукцията участват 23 000 реални войници от американската, британската и френската армия. Адолф Хитлер наистина е проспал деня на десанта, тъй като е взел сънотворни хапчета.

33.Гражданинът Хcitizen x

„Гражданинът Х“ е впечатляващ тв филм относно разследването на едни от най-жестоките серийни убийства в бившия СССР. То продължава цели 7 години и се ръководи от следователя Виктор Бураков, който въпреки липсата на първоначална подкрепа от властите, бюрократичните спънки и непосилността на задачата, не се отказва до последно. Тежък и майсторски направен филм, в който блестят Стивън Рий и Доналд Съдърланд.

Историческа достоверност – лентата се базира на книгата на Робърт Кълън. Колкото и да е изненадващо, всички събития са съвсем правилно отразени.

Интересни факти – в резултат на разследването са разрешени около 1000 престъпления, несвързани с убийствата. Смята се, че Чикатило е извършил 56 убийства. Осъден е на смърт и през 1994г. е екзекутиран чрез изстрел зад дясното ухо.

32.Казиноcasino poster

Мартин Скорсезе и добрият му приятел и сценарист Никълъс Пилеги филмират историята на Франк Розентал (във филма с името Сам Родстийн) – букмейкър, човек на мафията и управител на казино в Лас Вегас. Робърт Де Ниро отново играе с добрия си приятел Джо Пеши, който пък влиза в ролята на бияча Антъни Спилотро (във филма Ники Санторо) – предизвикващ само неприятности престъпник и доверен човек на Розентал (поне в началото). Филмът отразява живота на Розентал във Вегас, проблемите с жена му, с Ники, с ФБР и с мафията. Пореден гангстерски шедьовър на Скорсезе.

Историческа достоверност – имената на героите са променени, както и някои по-дребни факти, но изненадващо като цяло историята е съвсем достоверна (включително и бомбения атентат). Различни очевидци на събитията са участвали като консултанти към филма.

Интересни факти – „Казино“ е на четвърто място сред всички игрални филми в историята по честота на употребата на думата “fuck“ (около 400 пъти). Адвокатът на Розентал (както и на други мафиоти) през 1999г. става кмет на Лас Вегас – името му е Оскар Гудман. Де Ниро сменя 70 различни костюма в течение на филма. До края на живота си през 2008г. Розентал работи като букмейкър и консултант към големи букмейкърски компании.

31.Линкълнlincoln

Биографичният филм на Стивън Спилбърг покрива последните 4 месеца от живота на американския президент и главно борбата му за приемането на 13-та поправка на американската конституция, забраняваща робството. Във времена на политически игри и гражданска война Линкълн успява да постигне най-големия триумф в живота си. Нова феноменална роля на Даниъл Дей-Люис, донесла му трети Оскар.

Историческа достоверност – филмът се базира на книгата на Дорис Гудуин. Въпреки че някои историци намират дребни грешки, “Линкълн” отразява точно много от събитията и участващите лица.

Интересни факти – първоначално филмът е трябвало да се снима през 2006г., но поради ангажираността на Спилбърг и недоволството му от първоначалните варианти на сценария, той се появява едва през 2012г. Тони Къшнър работи 6 години по сценария. Първият избор за ролята на Линкълн е бил Лиъм Нийсън. Имената на депутатите, гласували с „Не“, са променени в лентата. Дей-Люис става първият актьор с Оскар за филм на Спилбърг. Последният щат, който ратифицира 13-та поправка е Мисисипи – това всъщност става през февруари тази година, благодарение именно на филма.

30.В името на Отцаin the name of the father

Филмът проследява истинската история на четирима несправедливо осъдени ирландци за бомбен атентат през 1974г., убил петима души. Главното действащо лице е Гери Конлън (Даниъл Дей-Люис) – свободолюбив младеж, напуснал родния Белфаст, за да не се забърка в неприятности. Малко след връщането си обаче неприятностите го намират – той е арестуван и подложен на мъчителен разпит, след който е накаран да подпише самопризнания. Заедно с баща си е вкаран в затвора, където намира истинския извършител на атентатите, а междувременно полага усилия отново да стане близък с баща си. Появява се и млада адвокатка, която ще се опита да ги измъкне от затвора. Една невероятна история, която е пренесена по блестяща начин на големия екран.

Историческа достоверност – лентата е адаптация на автобиографията на Гери Конлън и успява да е достоверна. Някои неща все пак са измислени – например фактът, че Конлън е делял килия с баща си.

Интересни факти – през 2005г. премиерът Тони Блеър се извинява официално на семействата на неправомерно лишените от свобода. За подготовката за ролята си Дей-Люис губи около 15 килограма и прекарва известно време в затворническа килия.

29.Вътрешен човекThe-Insider

Лентата разказва случая с информатора Джефри Уиганд (Ръсел Кроу), чиято вътрешна информация относно съставките в цигарите предизвиква грандиозен скандал. Към него се обръща журналиста Уолъл Бергман (Ал Пачино), подканяйки го да излезе с информация относно пристрастяващите функции на никотина в цигарите. Уиганд  трябва да се справя с постоянните заплахи за живота си и разпадащото му се семейство, но в крайна сметка свидетелства за това как цигарените компании игнорират здравните предписания в името на печалбата. Филмът успява по един доста интелигентен начин да ни помогне да надникнем в престъпните практики на големите корпорации.

Историческа достоверност – “Вътрешен човек” се базира най-вече на статията на журналиста Мери Бренър във „Венити феър“. Режисьорът Майкъл Ман преглежда огромен брой документи, доклади и показания, за да може да предаде достоверно историята, допитвайки се и до самия Бергман.

Интересни факти – истинският Джефри Уиганд се съгласява филмът да бъде направен, но при условие, че променят имената на дъщерите му и няма сцени, в които да се пуши. Въпреки множеството награди и известните актьори, филмът е бокс-офис провал, тъй като при бюджет от 90 млн долара, успява да спечели едва 60.

28.Амистадamistad

Един от подценяваните филми на Спилбърг, който представя събитията, свързани с бунта на робите на испанския кораб „Амистад“. Плавателният съд се озовава в САЩ, където африканските роби са арестувани в очакване на процес, който да определи чия собственост са и дали могат да се върнат в родината си. В него пък на тяхна страна застава бившият президент Куинси Адамс (Антъни Хопкинс) и младият адвокат Роджър Болдуин (Матю МакКонъхи). Върховният съд трябва да реши дали да освободи робите под заплахата за избухване на гражданска война или отново да ги окове. Филм, чиято главна тема е свободата и основните човешки права, който успява съвсем автентично да пресъздаде един свят, в който робството все още процъфтявало.

Историческа достоверност – във филма има някои дребни несъответствия, но като цяло събитията са правилно отразени. Героят на Морган Фрийман е измислен, както и вероятно срещата между героя на Джимон Хонсу и президента Адамс.

Интересни факти – по това време „вносът“ на роби от Африка в Щатите е забранен, но не и вътрешната търговия с роби. „Амистад“ на испански означава „приятелство“. Филмът е заснет за едва 31 дни.

27.Последният императорTHE LAST EMPEROR

Биографичен филм на Бернардо Бертолучи за последния император на Китай – Пу И. Лентата проследява живота му като малко дете (става император едва на 3-годишна възраст) и постепенното му израстване, през възникването на републиката и неговото изгнание, до живота му като политически затворник. Филмът отразява времена изпълнени със събития и политически вълнения, успявайки да го направи с майсторство и реализъм.

Историческа достоверност – лентата се базира на мемоарите на Пу И. Някои от взаимоотношенията между лицата са изменени, а и самият император е представен в малко по-добра светлина, но като цяло фактите и събитията са достоверни.

Интересни факти – китайското правителство разрешава филмът да бъде сниман в Забранения град. В продукцията са използвани цели 19 000 статисти. Филмът печели 9 награди Оскар.

26.Кешболmoneyball

Филмът описва интересните събития по време на сезона през 2002г. на бейзболния Оукланд Атлетикс. Въпреки че е един от отборите с най-малък бюджет в лигата, Оукланд успява да направи запомнящо се представяне, благодарение на революционен статистически метод. Воден от треньора Били Бийн (Брад Пит) и младия гений Питър Бранд (Джона Хил), съставен от евтини и подценявани играчи, отборът-аутсайдер успява да постигне 20 последователни победи и е на път към титлата. Напълно неочаквано, поне за мен, добрият сценарий и актьорска игра превръщат лентата в един от най-добрите филми на спортна тематика.

Историческа достоверност – филмът е адаптация на едноименната книга на Майкъл Люис. Героят на Джона Хил е с измислено име, но е базиран отчасти на Поул ДеПодестра. Събитията са съвсем достоверни, с изключение на някои разминавания в хронологията на трансферите. Мениджърът Арт Хауи не остава доволен от начина, по който е представен във филма.

Интересни факти – използвайки метода на Бранд (ДеПодестра), през 2004г. Бостън Ред Сокс печелят първата си титла от 1918г. насам. Били Бийн все още работи за Оукланд Атлетикс. Стивън Содърбърг е бил на път да режисира филма още през 2009г., но проектът е спрян.

25.Социалната мрежаthe social network

Филм на Дейвид Финчър за основаването на „Фейсбук“, възхода на компанията и последвалите съдебни дела. Всичко започва когато Марк Зукърбърг (Джеси Айсенберг) е заразян от приятелката си и като отмъщение създава сайта „Фейсмаш“. Така привлича вниманието на братя Уинкълвос, които го наемат са разработването на тяхна собствена социална мрежа за Харвард. Марк обаче създава „Фейсбук“ от свое име и това на бизнес партньора си Едуардо Саверин. Сайтът бързо печели популярност, благодарение и на Шон Паркър, който въвежда Марк в света на неограничените бизнес възможности. За сметка на това Марк ще се отчужди от най-добрия си приятел, оставайки напълно самотен. Увлекателна и майсторски разказана история за създаването на един от най-известните уебсайтове в света.

Историческа достоверност – филмът е адаптация на книгата на Бен Мезрик „The Accidental Billionaires“, писана след консултации с Едуардо Саверин и преглед на съдебните дела. Самият Зукърбърг критикува лентата за редица несъответствия, Шон Паркър прави същото относно начина, по който е представен. Някои от фактите и героите са променени за по-голям драматичен ефект, но като цяло филмът успява да е достоверен.

Интересни факти – братята Уинкълвос се споразумяват за 65 млн долара със Зукърбърг, сумата на споразумението със Саверин не се знае, но се спекулира, че е около 1 милиард. Арми Хамър играе и двамата братя Уинкълвос (всъщност лицето му е дигитално прехвърлено върху тялото на друг актьор). На началната сцена с раздялата са направени цели 99 дубъла. Натали Портман учи в Харвард по времето на появата на „Фейсбук“ и консултира сценариста Арън Соркин.

24.Морето в менthe sea inside

Филмът проследява истинската история на Рамон Сампедро – морски механик, който остава парализиран от главата надолу след нелеп инцидент и в частност неговата продължителна борба да му бъде признато правото да сложи край на живота си. През това време Рамон се среща с различни хора, които се опитват да го разубедят и които остават запленени от неговата философия и силата на духа му. Прекрасна роля на Хавиер Бардем в един от най-сериозните и качествени филми за смисъла на живота.

Историческа достоверност – филмът се базира върху писанията на самия Сампедро за живота му след инцидента и успява да е достатъчно достоверен.

Интересни факти – това е най-награждаваният испански филм, спечелил дори Оскар за най-добър чуждестранен филм (има и номинация за най-добър грим).

23.Късметлиятаcinderella man

„Късметлията“ е историята на боксьора в тежката категория Джеймс Брадок. Бивша звезда, Брадок спира с бокса след тежка контузия и решава да прекарва повече време със семейството си. По времето на Голямата депресия обаче е принуден да работи на доковете. Бившият му мениджър му се обажда да замести контузен боксьор и Брадок изненадва всички, като печели мача. Следва победна серия, вдъхновила цялата нация, за да се стигне до мач за титлата с непобедимия Макс Баер. Един от най-впечатляващите филми на боксова тематика, представящ ни една вдъхновяваща и мотивираща история.

Историческа достоверност – филмът успява да е достоверен, въпреки че някои историци твърдят, че Макс Баер не е бил толкова жесток и страховит, колкото го описва лентата. Всичко останало обаче се е случило точно така.

Интересни факти – в цялата си кариера Брадок е нокаутиран само веднъж – от великия Джо Люис две години след събитията във филма. Опонентите на Ръсел Кроу във филма са играни от истински боксьори, които на няколко пъти неволно наистина удрят актьора. Кроу отслабва с над 20 кг за ролята.

22.Блек Хоукblack hawk down

Филмът на Ридли Скот представлява хроника на събитията от Битката за Могадишу от 1993г., когато специална операция за залавянето на сомалийския военен диктатор Мохамед Фарах Айдид завършва с два свалени хеликоптера Блек Хоук. По това време в Сомалия се водела гражданска война, като въоръжената милиция на Айдид обявява война на намиращите се в страната миротворни сили на ООН. След свалянето на двата хеликоптера започва мащабна операция по спасяването на оцелелите, които пък са притиснати от напиращите сомалийци. Изпълнен със страхотни сцени и поддържащ постоянно висок адреналин, „Блек Хоук“ е сред най-добрите филми за военни действия, които Холивуд е правил.

Историческа достоверност – представлява адаптация на едноименната книга на Марк Боуден. Всички имена са на действителни лица, с изключение на това на героя на  Юън МакГрегър. Историци все пак критикуват лентата заради липсата на отразяване на многобройните цивилни жертви в битката, както и на участието на малайзийски и пакистански военни в спасителната операция.

Интересни факти – петима от актьорите участват и в „Пърл Харбър“ (Джери Брукхаймер е продуцент и на двата филма). Първият американски филм за австралийския актьор Ерик Бана. Откриващият цитат всъщност не е на Платон. В действителност бойните действия, отразени във филма, са продължили 18 часа. Мохамед Айдид умира през 1996г.

21.Хвани ме, ако можешcatch_me_if_you_can_poster

Филмът разказва невероятната история на Франк Абагнейл – младеж-майстор в измамите и хаемелеон, който успява да се представи за пилот на самолет, лекар и адвокат, заблуждавайки успешно всичките си работодатели. Междувременно Франк успява да подправи редица чекове и да спечели милиони. По петите му обаче тръгва ФБР, а младият измамник е изправен пред дилемата дали да си признае всичко пред младата си съпруга. Благодарение на добрия сценарий, качествената режисура на Спилбърг и силната роля на Ди Каприо и Ханкс, филмът успява да е изключително интересен и увлекателен през всичките си 140 минути.

Историческа достоверност – базира се на едноименната полу-биографична книга за живота на Абагнейл. Изненадващо почти всичко е истина, макар и преувеличено. Има и някои дребни изменения, като например името на героя на Том Ханкс. Абагнейл консултира Спилбърг относно продукцията. В действителност след бягството си от дома, Франк никога не се среща отново с баща си.

Интересни факти – правейки се на авиопилот на “Пан Ам”, Франк участва в над 250 полета. Работи цели 11 месеца като супервайзър на стажанти в болница, но напуска преди да е застрашил нечий живот. По време на снимките Ди Каприо сменя около 100 костюма.

20.Речта на краляthe kings speech

Филмът разказва историята на принц Албърт (бъдещият крал Джордж VІ), неговите проблеми със заекването, за които наема терапевт и последвалото му възкачване на трона. Фокусът на лентата е върху странните приятелски отношения между кралската особа и обикновения австралийски терапевт Лайънъл Лоуг. Притискан от баща си, Албърт трябва да преодолее проблема си, за да застане на престола в смутните времена на приближаващата Втора световна война. Неконвенционалните методи на Лоуг дават резултат и новият крал е на път да изнесе реч пред милиони радио слушатели за обявяването на война на Германия. Изненадващо добър филм на режисьора Том Хуупър, който ни позволява да надникнем в проблемите на кралското семейство и усилията, които крал Джордж VІ полага, за да бъде достоен монарх.

Историческа достоверност – сценаристът Дейвид Сайдбер също е страдал от заекване и за проекта си предприема детайлно проучване, като дори получава достъп до дневниците на Лоуг. Хронологията на събитията е леко променена, а и синът на Лоуг изказва съмнение, че баща му е наричал бъдещия крал „Бърти“. Неправилно е отразена и ролята на Чърчил, който всъщност е подкрепял първородния син Дейвид.

Интересни факти – сценаристът е помолен да отложи работата си по проекта от кралица Елизабет, поне до нейната смърт и той се съгласява. Гай Пиърс играе по-големия брат на принц Албърт, но в действителност е 7 години по-млад от Колин Фърт. Филмът печели 4 Оскара, включително за най-добър филм и за най-добър актьор в главната роля. Крал Джордж VІ умира от рак на белите дробове през 1952г. на 56-годишна възраст.

19.Скафандърът и пеперудатаthe diving bell and the butterfly

Биографичен филм за Жан-Доминик Бауби – бохем, женкар и редактор на известното френско списание „Ел“, който претърпява масивен инфаркт, след който е способен да комуникира единствено мигайки с лявото си око. Филмът започва със събуждането на Жан-До след няколкоседмична кома и пълната му безпомощност, след което ни представя работата му с езиков терапевт и посещенията на близките му, връщайки ни периодично назад във времето, за да ни покаже предишния му живот. Благодарение на невероятни усилия на волята и с помощта на млад издател, Жан-До успява да „издиктува“ мислите си и да съчини книга относно живота си като затворник в собственото си тяло. Разтърсващ филм и майсторска работа на режисьора Джулиан Шнабел, на оператора Януш Камински и на актьора Матьо Алмарик.

Историческа достоверност – базира се на едноименните мемоари на Бауби, написването на които отнема 10 месеца и около 200 000 мигвания.

Интересни факти – режисьорът всъщност е американец, но решава да снима филма на френски и междувременно научава езика. Филмът е сниман в същата болница, където Бауби е лекуван. Жан-До умира от пневмовия три дни след публикуването на книгата му.

18.НевъзможнотоThe-Impossible

Филмът представя истинската история на Мария Белон и нейното семейство, които успяват да преживеят разрушителното цунами в Индийския океан от 2004г. Заедно със съпруга си и трите си деца, Мария е пометена от огромна вълна, докато е на почивка в Тайланд. Благодарение на невероятен късмет, всички те успяват да оцелеят, въпреки травмите, трудностите и разрушенията, причинени от стихията. Сърцераздирателен филм, който ще трогне и най-коравото сърце.

Историческа достоверност – освен имената на героите е променена и тяхната националност (главно поради финансови причини). Филмът е критикуван, че не отразява жертвите сред местното население и че е прекалено мелодраматичен, но като цяло е достоверен. Мария Белон консултира екипа на продукцията.

Интересни факти – много от статистите са оцелели хора от цунамито. Жертвите от серията цунамите са около 230 000 души от Индонезия, Шри Ланка, Индия и Тайланд.

17.Живиalive

„Живи“ проследява историята на уругвайски отбор по ръгби, чийто самолет катастрофира в Андите. Оцелелите са изправени пред ужасяващите условия в негостоприемните планини и най-вече пред моралната дилема относно това докъде могат да стигнат, за да не умрат от глад. Една впечатляваща човешка история за оцеляването, силата на духа и саможертвата.

Историческа достоверност – филмът е адаптация на книгата на английския писател Пиърс Поул Рийд. Авторът интервюира всички оцелели и семействата на починалите и представя съвсем достоверно събитията и героите. Нандо Парадо (изигран от Итън Хоук) е нает като консултант към продукцията.

Интересни факти – истинската катастрофа се състои в петък 13 октомври 1972г. От 45 души оцеляват само 16.

16.Злоevil

Един от най-добрите шведски филми, проследяващ историята на Ерик Понти – проблемен младеж със садистичен доведен баща, който често се забърква в неприятности. Изключен от множество училища, последният шанс на Ерик да влезе в правия път и да завърши образованието си е училището-интернат Стярнсберг. Той решава да се държи добре, но това се оказва трудно, заради ужасните правила на ученическия съвет. Ерик трябва да се справя с постоянните атаки на по-големите, с тайната си романтична връзка и със заплахите към най-добрия му приятел. Разтърсващ филм за трудните решения в живота и за една гнила учебна система.

Историческа достоверност – базира се на едноименната полу-биографична книга на Ян Гилу, в която отразява собствените си преживявания. Събитията са истински, като само имената на някои от героите и на училището са променени. Все пак някои от учителите и учениците в съответното училище, както и самата му майка твърдят, че историята е преувеличена.

Интересни факти – скоро след дипломирането на Гилу училището фалира. Гилу е разследващ журналист, автор на редица романи и обвиняван, че е шпионин на КГБ от края на 60-те.

15.НедосегаемитеThe-Intouchables

Филмът разказва историята за приятелството между богатия Филип, който след инцидент остава парализиран от врата надолу и Дрис – млад чернокож бедняк, който е нает да се грижи за него. Двамата са напълно различни и идват от противоположни светове, но успяват взаимно да си помогнат и да станат добри приятели. Една прекрасна, сгряваща сърцето история, поднесена ни по чудесен начин.

Историческа достоверност – филмът се базира на истинската история на Абдел Селу и Филип Поцо ди Боржо. Абдел е арабин, но във филма се играе от чернокожия актьор Омар Си. Режисьорите се срещат с Филип и говорят в продължение на 2 дни. Повечето от събитията са представени достоверно, за други мога само да гадая, поради липса на достатъчно информация, но отношенията между двамата със сигурност са такива, каквито са показани във филма.

Интересни факти – авторите на филма се вдъхновяват за продукцията, след като гледат документален филма за двамата. Абдел и Филип се разделят, когато откриват жените на живота си, но все още поддържат непрестанна връзка.

14.Лорънс Арабскиlawrence-of-arabia-poster

Филмът отразява преживяванията на известния офицер от британската армия Томас Едуард Лорънс в Арабия по време на Първата световна война. Лорънс е изпратен на важна мисия, за да преговаря с принц Файзал за вдигане на въстания срещу Османската империя и убеждава хората му да атакуват важен пристанищен град след убийствен преход през пустинята. Постепенно Лорънс става централна фигура във войната и ръководи партизански отряди срещу османците. Една от най-великите епики на всички времена и запомнящо се изпълнение на Питър О`Туул.

Историческа достоверност – базира се най-вече на мемоарите на Т.Е.Лорънс. Повечето от героите са реални лица, други като Шериф Али и полковник Брайтън са композиция от няколко. Филмът си позволява редица дребни изменения на фактите, но е в голяма степен достоверен, въпреки че много хора го критикуват (включително и братът на Лорънс).

Интересни факти – Питър О`Туул е с цели 23 см по-висок от реалния Лорънс. В целия филм няма нито един женски персонаж с реплики. Снимките продължават цели 14 месеца. Това е любимият филм на Стивън Спилбърг, като по негови думи, за да бъде направен в наши дни, бюджетът му трябва да е близо 300 млн долара. Кралят на Йордания Хюсеин ІІ отпуска част от армията си за филма и често посещава снимките, в резултат на което се жени за млада британска секретарка, а техният син наследява престола през 1999г.

13.127 часа127_HOURS

Филм, проследяващ най-ужасяващите 127 часа от живота на Арън Ролстън, които той прекарва в капан в каньона Блу Джон. Денят започва съвсем обикновено за Арън, докато огромен камък не смазва ръката му, непозволявайки му да се измъкне от тясна ниша в скалите. Сам в пустошта, с малко вода и храна, една камера и швейцарско ножче, той прави непосилното за много хора в неговата ситуация, за да оцелее. Една невероятна история, в която човешкият дух успява да надвие безнадеждността на обстоятелствата.

Историческа достоверност – филмът се базира на мемоарите на Ролстън, който остава впечатлен от точността, с която са отразени всички събития

Интересни факти – в наши дни Арън Ролстън изнася мотивационни речи и не престава да изкачва различни планини. Самият Арън наистина се снима с камера, докато е в капана, като записът е гледан само от най-близките му хора, както и от Дани Бойл и Джеймс Франко.

12.Дони БраскоDonnie-Brasco

Филмът е по истинската история на агента под прикритие Джоузеф Пистоне с псевдоним Дони Браско (в ролята Джони Деп). Той се сприятелява с наемния убиец Бенджамин „Лефти“ Руджиеро (Ал Пачино) и става негово протеже. Пистоне навлиза в подземния свят и започва да се слива напълно с образа на Дони Браско, което води до семейни проблеми и твърде голямо привързване към Лефти. Вероятно най-добрият филм за ченге под прикритие (дори „От другата страна“ на Скорсезе не е толкова добър) и страхотни роли на Деп и Пачино.

Историческа достоверност – лентата е адаптация на книгата на Пистоне за живота му като агент под прикритие, като той самият е нает за консултант към продукцията.

Интересни факти – в действителност след доказателствата, събрани от Пистоне, Лефти е осъден на 20 години лишаване от свобода, а Доминик Наполитано е убит от мафията. За главата на Пистоне е обявена награда от 500 000 долара.

11.Проклетият Лийдс Юнайтедthe damned_united

Лентата проследява кариерата на феноменалния и скандален мениджър Брайън Клъф и се фокусира върху неуспешния му 44-дневен период в Лийдс Юнайтед. Започва с ретроспекция на работата на Клъф и асистента му Питър Тейлър в Дарби Каунти, като двамата успяват да превърнат скромния отбор в шампион през 1972г. През годините обаче личното съперничество между Клъф и треньора на Лийдс Дон Реви е голямо, поради различната им футболна идеология и някои мръсни номера от страна на втория. Посрещнат на нож в новия си отбор и без подкрепата на Тейлър, Клъф се проваля в Лийдс, но това всъщност оказва благотворно влияние върху бъдещата му кариера. Без съмнение най-добрият филм на футболна тематика и страхотна роля на Майкъл Шийн.

Историческа достоверност – филмът е адаптация на едноименната книга на Дейвид Пийс, в която реалните факти са смесени с измислица. Режисьорът Том Хупър използва и биографична книга за Клъф от Дънкан Хамилтън. Семейството на Клъф открито критикува книгата, но като цяло филмът успява да е по-достоверен, въпреки някои хронологични неточности.

Интересни факти – Клъф прекарва 18 години в Нотингам Форест, като печели една шампионска титла и два пъти КЕШ. Двамата с Питър Тейлър се разделят след 7 години в Нотингам и развалят отношенията си. През 2010г. е открита статуя на двамата пред стадиона на Дарби.

10.Полетата на смърттаthe killinf fields

„Полетата на смъртта“ разказва истинската история на двама журналиста по време на комунистическата революция в Камбоджа – американецът Сидни Шанберг и камбоджанецът Дит Пран. В началото на 70-те Камбоджа е раздирана от гражданска война, вследствие на разгарящата се по същото време Виетнамска война. През 1975г. комунистическата партия на Кампучия (Хмер Руж) превзема властта и всички чужденци биват евакуирани – Шанберг, Пран и други журналисти остават, но скоро положението става опасно и те трябва да напуснат, но без Пран, който като местен жител е принуден да остане. Следва дългогодишен мъчителен период на принудителен труд и постоянна опасност за живота и опит за бягство през „полетата на смъртта“. Един впечатляващ филм, който успява да ни разкрие по брилянтен начин ужасите на един репресивен режим, пред който дори „1984“ на Оруел изглежда като детска приказка.

Историческа достоверност – базира се на истинските преживявания на двамата журналисти. Фактологията около бягството на Пран е леко изменена, но като цяло филмът е реалистичен и достоверен.

Интересни факти – в периода 1975-1979 между 1.5-2 милиона души ставата жертва на режима в Камбоджа т.е. близо 30% от населението на страната е избито. Дит Пран е изигран от Хаинг Нгор – лекар в реалния живот и оцелял от трудовите лагери, като Нгор печели Оскар за поддържаща роля. По време на връчването на наградата Джон Малкович се пошегува, като му извиква на камбоджански „Наградата е моя, задник!“ Режисьорът Ролан Жофе изпитва големи трудности да намери подходящ актьор за ролята на Пран, заради печалния факт, че всички камбоджански актьори са били избити по време на геноцида в страната.

9.ГандиGandhi

Филм на Ричард Атънбъроу за живота на Мохандас Ганди. Като дипломиран адвокат, той още в началото на живота си се сблъсква с несправедливостта към народа му в ЮАР. Ганди става активист за мир и ненасилие и постепенно се превръща в лицето на Индия и в национален герой. По това време Индия води битка за независимост от Британската империя, а мъдростта и извисеността на Ганди вдъхновява целия индийски народ да постигне целите си, използвайки мирни средства, въпреки пречките и жестокия отговор на британците. Освен това Индия е изправена и пред религиозни конфликти между индуси и мюсюлмани, а Махатма полага нечовешки усилия, за да помири враждуващите народи. Страхотна роля на Бен Кингсли в един въздействащ, образоващ и обогатяващ душевно филм.

Историческа достоверност – някои от събитията са драматизирани, но филмът успява да представи повече от реалистично живота на Ганди.

Интересни факти – филмът печели цели 8 награди Оскар. В сцените с погребението на Ганди участват 300 000 души – нещо невиждано в историята на киното.

8.Недостижимият мостa bridge too far

„Недостижимият мост“ е един от най-епичните военни филми, правени някога (единствено „Най-дългият ден“ и „Спасяването на редник Райън“ се доближават до мащабите му), като проследява изпълнението на неуспешната Операция Маркет Гардън. Планът на съюзническите войски е бил да превземат светкавично няколко важни моста в Холандия, даващи ценно стратегическо предимство. Десантът обаче не е съвсем успешен, а мостовете се оказват много по-силно охранявани (последният е този в Арнем, заради който е и името на филма). Лентата е изпълнена с фантастични сцени (най-ярък пример е въздушният десант) и разполага с един от най-звездните актьорски състави, които Холивуд е виждал (Антъни Хопкинс, Шон Конъри, Джийн Хекман, Майкъл Кейн, Джеймс Каан, Робърт Редфорд, Дърк Богард и др.). Може би най-подценяваният филм за Втората световна война (вероятно заради това, че описва най-неуспешната операция на Съюзническите сили), но със сигурност един от най-епичните и майсторски направени.

Историческа достоверност – лентата е адаптация на едноименната книга на Корнелиус Райън и представлява напълно достоверна възстановка на събитията. Много от участниците във военните действия са наети за консултанти.

Интересни факти – във филма участват 7 актьори-носители на Оскар. Дърк Богард участва във Втората световна война като разузнавач в Арнем и познава лично генерал Браунинг, когото играе. Човешките загуби за съюзниците по време на операцията възлизат на около 16 000 души.

7.Разяреният бикraging-bull

Боксовата класика на Мартин Скорсезе разказва историята на Джейк ЛаМота (в ролята на Робърт Де Ниро) – американец с италиански произход, боксиращ се в средна категория. Филмът отразява връзката му с неговия брат Джоуи (естествено Джо Пеши), неспирната ревност към младата му жена, отношенията му с мафията и яростта му на и извън ринга. Стигнал до върха, Джейк започва едно дълго пропадане надолу, довело го накрая до затвора. Брутален и запомнящ се филм за един силен човек, притежаващ редица човешки слабости, които ще предопределят съдбата му.

Историческа достоверност – филмът е достоверна адаптация на едноименните мемоари на ЛаМота. Самият боксьор участва като съветник към продукцията. Интересното е, че в книгата му не се споменава нищо за брат му Джоуи (вместо него подобна роля има приятелят му Питър Савидж) и сценаристът предприема собствено проучване на отношенията им.

Интересни факти – Де Ниро прочита автобиографията на ЛаМота, докато снима „Кръстникът: част 2“ и предлага на Скорсезе да направят филм по нея, като режисьорът се съгласява едва след 4 години (смята се, че филмът и Де Ниро спасяват кариерата, а вероятно и живота на Скорсезе, който по това време е бил пристрастен към кокаина). Първото филмово партньорство между Де Ниро и Пеши, като след този филм двамата стават добри приятели. Де Ниро качва близо 30 кг за ролята си, като екипът на филма спира работа за 4 месеца, докато той го направи. ЛаМота е все още жив и през тази година се жени за седми път на 91-годишна възраст.

6.Пианистътthe-pianist

„Пианистът“ е историята на Владислав Шпилман – полски евреин, който преживява редица ужасяващи неща по време на Втората световна война. Той и семейството му биват затворени в огромното и претъпкано Варшавско гето, където храната е малко, а нацистите периодично екзекутират част от населението. Шпилман е принуден да бяга и да се крие при приятели, за да оцелее. Филмът ни представя зашеметяваща и реалистична картина на една огромна човешка трагедия, към която няма как да останем безразлични.

Историческа достоверност – лентата представлява адаптация на едноименната автобиографична книга на пианиста Владислав Шпилман.

Интересни факти – режисьорът Роман Полански също едва преживява Холокоста, бягайки от еврейското гето в Краков. Филмът печели 4 Оскара, включително за главна мъжка роля на Ейдриън Броуди, който става най-младият носител на наградата. Актьорът сваля 14 кг за ролята. Всички членове на семейството на Шпилман са избити по време на войната. Немският офицер Вилм Хозенфелд, който спасява пианиста, умира в руски военнопленнически лагер през 1952г., Шпилман научава името му година по-рано и се опитва да го спаси, но неуспешно.

5.Градът на богаcity-of-god

„Градът на бога“ е предградие на Рио Де Женейро, където младежката престъпност, наркотиците и убийствата са част от ежедневието на хората. Историята е разказана през очите на Бускапе („Рокет“) – добро и тихо момче, метаещо да стане фотограф. Той се опитва да не се замесва в уличните войни и да се измъкне от бедността и опасността във фавелите, като си намери работа във вестник. Уличните жестокости обаче няма как да не повлияят и на неговия живот. Една спираща дъха действителна история, изпълнена с бруталност, кръв и реализъм.

Историческа достоверност – филмът е адаптация на едноименната полу-биографична книга на Пауло Линс, живял няколко години във фавелата. Повечено от героите и събитията са действителни. Бускапе е композиция между Линс и негов приятел, мечтаещ да стане фотограф.

Интересни факти – всички актьори са аматьори, взети от фавелите, като Алехандре Домингес (в ролята на Бускапе) е живял няколко години в „Градът на бога“.

4.Крахът на Третия Райхdownfall

Лентата представя последните дни на Хитлер и приближените му, както и падането на Берлин. Събитията започват в края на април 1945г., когато в бункера на фюрера, той е информиран от най-приближените си хора, че Червената армия се намира на едва 12 км от Берлин и започва артилерийски атаки. Хитлер отказва да напусне столицата, в която царят хаосът и разрушенията. Постепенно всички осъзнават, че войната е загубена и подготвят своите самоубийства. Едно брилянтно пресъздаване на последните мигове на хората, отговорни за войната, в която милиони губят живота си и феноменален Бруно Ганц в ролята на Хитлер.

Историческа достоверност – лентата се базира на няколко книги, сред които се отличават мемоарите на секретарката Траудл Юнге, на министърът на военната промишленост Алберт Шпеер и на офицера Зигфрид Кнап, както и на едноименната книга на историка Йоаким Фест.

Интересни факти – Бруно Ганц се подготвя за ролята, изучавайки рядък запис на Хитлер при личен разговор с финландски офицер. Траудл Юнге умира от рак няколко часа след премиерата на филма на 82-годишна възраст.

3.Добри момчетаgoodfellas poster

Филмът разказва историята на Хенри Хил (Рей Лиота) и неговите приятели Джими Конуей (Робърт Де Ниро) и Томи ДеВито (Джо Пеши) от мафиотската фамилия Лучезе. Още от малък Хил напуска училище и започва да работи за фамилията, влюбвайки се в живота на гангстер, заобиколен от добри приятели, пари и жени. Тримата участват в няколко обира, най-известният от които е този на Луфтханза, откъдето задигат над 5 млн долара. Междувременно необузданият нрав на Томи ги забърква в неприятности след убийството на важна клечка от друга фамилия. Накрая Хенри се забърква с наркотици, което в крайна сметка ще му коства всичко. Модерна класика от началото на 90-те, „Добри момчета“ на Скорсезе е от малкото филми, които могат да се доближат до „Кръстникът“.

Историческа достоверност – филмът е адаптация на книга на Никълъс Пилеги, който работи със Скорсезе по сценария. Хенри Хил консултира автора за книгата му. Някои фамилни имена са променени, като тези на Томи ДеСимоне, Джими Бърк и Поул Варио. Събитията и фактите обаче са съвсем достоверни, може би с малки изключения. Повечето от диалога обаче е импровизация на актьорите.

Интересни факти – Хил е единственият жив участник в обира на Луфтханза, но така и не получава своя дял от парите. Думата „fuck“ е използвана 296 пъти, половината от които от героя на Джо Пеши. Майката и бащата на Скорсезе участват с малки роли във филма. Джими Бърк е осъден на 20 години лишаване от свобода и умира в затвора през 1996г. След премиерата на филма Хил напуска програмата за защита на свидетели.

2.Хотел Руандаhotel rwanda

Лентата разказва събитията от геноцида в Руанда от 1994г. и саможертвата, която прави хотелиерът Поул Русесабагина, за да спаси живота на множество свои сънародници. В резултат на гражданската война в Руанда между племената Хуту и Тутси много от познатите на Поул са избити, като единствено подкупите на влиятелни хора спасяват семейството му от подобна участ. Междувременно стотици бежанци намират убежище в хотела му, докато навън дебне постоянна опасност. „Хотел Руанда“ е филмът, който най-добре успява да отрази жестокостите в Африка, корупцията, кланетата и масовото насилие.

Историческа достоверност – филмът представлява напълно достоверна картина на събитията в Руанда и на действията на Поул. Героят на Ник Нолти е с измислено име, но се базира на реален канадски генерал.

Интересни факти – лентата е независим проект на режисьора Тери Джордж. В хотела на Поул намират убежище 1268 души. По време на геноцида в Руанда са избити между 500 000 и 1 млн души от племето Тутси.


1.Списъкът на Шиндлер

Филмът проследява събитията по време на Холокоста и усилията, които немският бизнесмен Оскар Шиндлер полага, за да спаси над хиляда живота. Шиндлер се заселва в полския град Краков и отваря фабрика, надявайки се да забогатее от войната, като за помощник наема евреина Ицхак Щерн, чиито знания и връзки са му от полза. Междувременно в града пристига и Амон Гьот, който наглежда изграждането на концентрационен лагер и последващата ликвидация на евреите. Шиндлер започва опасна игра, сприятелявайки се с Гьот и се изправя преди дилемата да напусне града или да се опитва да издейства спасението на своите еврейски работници. Няма какво да се каже за „Списъкът на Шиндлер“, освен че без съмнение това е един от най-великите филми на всички времена.

Историческа достоверност – лентата е адаптация на книгата „Schindler’s Ark“ на Томас Кениъли, която пък се базира на разкази на оцелели от Холокоста. Някои факти са изменени за по-голям драматичен ефект (като например, че не Щерн помага на Шиндлер за списъка), но историята е достоверна.

Интересни факти – след войната Шиндлер е лишен от немско гражданство и заминава със съпругата си и малка част от спасените евреи за Аржентина, но по-късно напуска жена си и се връща в Германия. „Списъкът на Шиндлер“ е най-скъпият черно-бял филм в историята и първият от 33 години, който печели Оскар. Спилбърг отказва да получи хонорар за работата си. По неговите думи „Списъкът на Шиндлер“ и „Извънземното“ са филмите, с които би искал да бъде запомнен.

poslednaspirka.wordpress.com

 

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Глобус

Да се завърнеш в бащината къща......понякога и в спомените си

Вървя по брега на морето... след мен остават само стъпките ми...

Прочетете още...
 
Скъпи Дядо Коледа, щом казват, че изпълняваш всичките ни желания..............

marb2 1Застудя и зафуча по българските земи. Небето оловно се начумери. Врабците зиморничаво

Прочетете още...
 
Образованието по испански... и там има недоволни/ част II

marb3В Марбея и околовръст има една очевадна закономерност, за която почти не се

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com