Warning: Packets out of order. Expected 1 received 2. Packet size=33 in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: MySQL server has gone away in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: Error reading result set's header in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412
ydara.com - За всичко e виновна тя....а, колко ли са били щастливи мъжете преди/ Снимки

Архив

< Юли 2012 >
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част II

Кой основа Анкара и какъв е произходът на част от българското население, което днес

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Архитектурата! Великото чудо на усложняването, декорация и разкрасяване на човешката обител. Чудото на красотата! Едно от нещата, което ни отличава тотално от животните. То любов, разум... тези неща са малко спорни... но архитектурата! Тук няма грешка, ний сме. И мравките могат да си имат своя си архитектура, но навсякъде по света си е една и съща - мравешка. За архитектурата на гнездата също. Къртиците? И те си правят тунели, ама не са като под Ламанша. А това ние човеците сме нещо по-различно, нещо по-специално. И като се замисли човек, за всичко това може да обвини само женурята. Защото като се замислиш втори път, то на мъжете какво им трябва? Манджа, кола, бира и футбол и повече не ги търси. А жените - те са претенциозни, романтични, взискателни, все да са декорирани искат, все да са по-различни си мечтаят. Все искат. И искат още, и още. И тъй като господ ги лишил от сила, намерили си мъж (и не ми споменавайте реброто адамово после). Ето как, мисля си, нежните се явяват като един двигател на цивилизацията.

Та в реда на нещата, ако се замислиш трети път... колко ли щастливи са били мъжете едно време преди Христа. Харесат си някоя космата девица, подарят й една пещера, накладат огън, грабват стрелите, заръчват да се наглеждат малките косматковци, размахват пръст да стоят по-далеч от мечки и хайде по живо, по здраво - работният им ден започва. Щастливи мъжки времена ще да са били. Обаче женурята взели да надигат глави. Аааааа, съседката има ново наколно апартаментче, наоколо водни площи, лилии, лоджия отпред... аз да не съм по-космата от нея, и аз искам такова същото. И какво да се прави, запрята мъжът й ръкави и хайде пак на бач. После обаче му хрумнала идеята, рекъл си благоверния й - аз вместо да се мъча с наводно колно строителство, я да взема да го намлатя съседа и да му завзема вилата. Пък вдругиден да отскоча, та да завладея малко колонии, че моичката иска нова копринена дамаска за фотьойлите и онези подправки за манджите. И се започнала една... Войните, то се знае, за това са били. Да се снабди половинката с по-красиви декорации от съседката. Та така до ден-днешен... То кредити, то заеми, то капризи... не ща едностаен в „Младост“, най си искам тристайна къщица в Добрева чешма, с балюстради, южно изложение и три тераси към морето. И да не е като на Мимето, ами да е единствена по красота. Да се вижда отдалеч. И джакузи искам, и онзи скапания диван да го изхвърлиш... Ах, щях да забравя - отскочи днес до Луната, да видиш как е времето там, че тук с таз газова криза стууууд, пък и децата вече няма къде да играят и като се върнеш, вземи да направиш от онзи тефлон от ракетата някоя тенджера, че вече ми омръзна да мия тез загорелите. И после не ми разправяйте, че мъжете са излетели до Луната ей така, само да се похвалят на аверчетата.

Изобщо генерално ако се замисли човек, всички чудесии на тази планета са създадени от или заради капризите на жените. Музика, лирика, бижутерия, парфюмерия, модни дрешки, математиката - то се знае, да се изчисли колко още ще й трябва на нежната да си купи... физиката - те ябълките го удряли Нютон по главата да му подскажат, че заради земното притегляне колкото и да се мъчи, няма да може да излети, та да се отърве от вещицата си... Но да не навлизаме в подробности, все жената е в основата. За архитектурата ми беше мисълта.
Изглежда испанките и в частност андалузките ще да са били много придричиви, капризни и ужасно взискателни в тези си изискания, та като резултат се е появила една незабравимо приказна и неописуемо красива андалусийска архитектура. Понякога изискана смесица от арабско-мавърско влияние и европейски стил, понякога абсолютно чиста форма на ориенталски изказ на форми и линии. И дори в модерното испанско строителство неминуемо са добавени щрихи и детайли от пребиваването им и огромното им влияние по тукашните земи. Тъмно опушени дървени чардаци, тясно издължени прозорци, замрежени с метално кована дантела, малки заоблени кули, покрити с цветна мозайка от стъклени плочки, тайнствени коридори, завършващи с прикътани веранди и вътрешни дворове с тежки цветни вази, отрупани с цветя. Чар, тайнственост и пищни форми, тавани, които никога не са просто тавани и винаги са в съзвучие с невъобразимо причудливата форма на обителта. А стълбищата?! Ех, стълбищата са това, което винаги ме е оставяло бездиханна, та безмълвна пред таланта на сътворителя. Отворени и дишащи, с причудливо вплетени дървета и палми, показно оставени назъбени скални детайли от ландшафта, заоблени сводове и отворени към звездите заоблени кулички.
А първите етажи? Те сякаш за да компенсират липсата на взор към спокойствието на Средиземно море, си имат собствена градинка, винаги различна и винаги залята от цветни облаци храсти и цветя.

В Андалусия понятието изба, маза не съществува, за килер и дума да не става. Има леко отстъпление от съвършенството в съвременното строителство, но това е явно под напора на консуматоркото нашествие (то се знае кои са виновничките). Та може и да срещнете тук-таме трастерос (малки тъмни стаички, обслужващи целия блок, на първия етаж, зад апартаментите).
И като доходи веднъж из тези земи андалуски световникът (жена му, естествено), като не може очи да откъсне от тази красота, въздиша, издиша и... „Мъжооооо, и аз искам такова нещо, пък и виж това слънце!“ И ето така една ми ти нищо и никаква декорация, в гарнитура с топлото време, преселва цели тълпи чуждоезичници заедно с чековите им книжки, което пък е добре дошло за тукашните, колкото и да се правят на засегнати от стълпотворението на  гиросите (преселници). Е, казват, че този просперитет на Испания е и заради налетите пари на Америка след срещата на Франко с Айзенхауер през 1953-а заради стратегическото положение на Испания през студената война, ама не го вярвайте това, сто процента е било е заради госпожа президентшата (ние си знаем защо).

Шегата настрана, мъжо, хич не ми се скатавай, запретнала съм ръкави, пот, труд, снимам тук като невидяла и веднага щом се възвърна, искам и аз едно такова апартаментче.


Милена Марева
за вестник ''Народно дело''
20 януари 2009

Копирането на материали и снимките без съгласието на редактора е забранено.
Позоваването е задължително

 

 Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com