Архив

< Май 2014 >
П В С Ч П С Н
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Разкрита е тайната на древнaта тракийска Библия Бесика

Разкрита е древната тракийска Библия Бесика, която науката считаше за безвъзвратно

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Count of Monte Cristo malkaМиналото винаги е криело загадки и неразкрити тайни и една от тях е историята

за превъплащението на гениалния руски поет Александър Пушки и грандиозния  френски писател романист Александър Дюма. Не само че си приличат външно, но дори имената и съдбити им имат удивително общи неща. Възможно ли е  Александър С. Пушкин да не е загинал в дуела с Дантес, а да е инсценирал смъртта си, след  което да е заминал за Париж и там… се превърнал прочутия френски писател Александър Дюма? Това твърдение звучи абсурдно, но авторите на тази невероятна хипотеза посочват доста убедителни доводи за нея.

 

Двамата Александровциuntitled2

 

На 27 януари 1837 г. в Санкт Петербург Александър Пушкин бил ранен смъртоносно  в дуела с кавалергарда Жорж Дантес… Веднага след това във Франция изгряла звездата на друго литературно светило – Александър Дюма. Интересното, че  френският и руският Александър имат поразителна прилика.

Пушкин и Дюма са почти връстници – първият  е роден през 1799 г., вторият – през 1802 г. Ако се сравнят портретите на двамата гении, веднага се забелязва сходството: смугла кожа, еднакви цвят на очите, формата на челото и клепачите, носа, тъмните къдрави коси. На млади години Дюма е копие на Пушкин…

Интересен факт е, че и двамата Александровци имат африкански корени. Прадядото на Пушкин по майчина линия е Абраам (по друга версия Ибрахим) Ханибал, докаран от Африка възпитаник на Петър Първи. При Дюма чернокожа е баба му по бащина линия, която била робиня на Хаити.imagesCAOJKNNV

 

Любвеобилните бунтари

 

И руският Пушкин, и френският Дюма си приличали не само външно. Пушкин от рано имал литературна дарба, но бил слаб в точните науки, имал ниски оценки и по поведение. Изследователи на живота на Пушкин твърдят, че през петте години в лицея бъдещият писател учел онова, което му харесва, бил независима и свободолюбива личност. Възрастният Пушкин бил буен, обичал картите и дуелите; друга ярка черта на поета било влечението му към нежния пол. Пушкин бил враг на самодържавието, дружил с декабристите и за епиграмите срещу Александър Първи едва не го заточили в Сибир.

Ето как описал младия Дюма неговият биограф – писателят Андре Мороа в книгата си “Тримата Дюма”: “Той приличаше на някаква стихийна сила, защото в него бушуваше африканската му кръв. Той беше надарен с невероятна плодовитост и талант на разказвач. Стихийността на натурата му се проявяваше в отказа му да се подчинява на всякаква дисциплина. Училището не оказало никакво влияние върху характера му… Жените? Ох, как обичаше всички едновременно…” Мороа писал също за нежеланието на Дюма да се занимава с точни науки – алгебра, геометрия, физика. Подобно на Пушкин Дюма бил неравнодушен към политическата ситуация в страната. Когато през 1830 г. във Франция избухнала Юлската революция, писателят лично участвал в щурма на кралския дворец Тюйлери.

Когато се сравняват характерите на двамата Александровци, оставаме с впечатлението, че става дума за един и същи човек…

 

Защо му трябвало на Пушкин да инсценира смъртта си?

 

Последните години в живота на Александър С. Пушкин били ужасни. Имал огромни дългове; на литературното поприще също имал проблеми. Поемата “Медният конник” била лично забранена за публикуване от Николай Първи. Отношенията на Пушкин с царския двор били хладни. Когато Dartagnan-musketeersруският император през 1834 г. се съжалил над него и му дал чина камер-юнкер, това предизвикало гнева на поета, тъй като тази длъжност обикновено се давала на млади хора. Пушкин смятал, че камер-юнкерството му било дадено само за това дворът да вижда жена  му на баловете.

През 1836 г. Пушкин започнал да издава литературния алманах “Съвременник”, сматайки, че чрез него ще подобри финансовото си положение. Но списанието му донесло още по-големи загуби. Светските клюкари разпространявали слухове за тайна връзка на жена му Наталия Гончарова с  Дантес. През 1836 г. Пушкин понесъл още един удар – починала майка му – Надежда Осиповна.

Съвременниците на поета отбелязват, че в последните години от живота си той бил на границата на отчаянието.

По време на дуела през януари 1837. куршумът на Дантес пробил шийката на бедрото на Пушкин, а оттам проникнал в корема. За времето си това било раняване било смъртоносно. Много специалисти твърдят, че причината за смъртта на поета може да е лекарска грешка и че при правилно лечение той е могъл да оцелее. А може би точно така се случило.

Умирайки, Пушкин писал на императора: “Чакам вашата царска дума, за да умра спокойно…” Николай Първи му отговорил, че му прощава всичко и дори обещал да се погрижи за жената и trimata-musketari-2децата му и да покрие дълговете му, което било направено.

Погребението на Пушкин според очевидци било много странно. Литературният историк Александър Никитенко написал в дневника си, че много хора искали да се простят с поета, но били измамени – обявили, че опяването ще се извърши в Исакиевския събор, където се събрал народът. Но всъщност тялото през нощта тайно било закарано в Конюшенната църква. Този ден професорите в университетите получили заповед да следят строго дали всички студенти присъстват на лекциите. След опяването ковчегът бил свален в мазето на църквата и престоял там до 3 февруари, след това го изпратили в Псков. Губернаторът на Псков получил указ от императора да забрани “всякакви специални изявления, всякакви срещи, с една дума – всякаква церемония, извън обикновения църковен обред при погребването на дворянин”. Така че самият Николай Втори вероятно е знаел истинските причини за “смъртта” на великия поет.

 

Можел ли е Пушкин да се превъплъти в Дюма?

 

Един от генералите на Наполеон и негов приятел Тома – Александър Дюма, починал, когато синът му Александър бил на четири години. След смъртта на бащата французите дори забравили за тази някога известна фамилия. През 1822 г. в Париж се появил 20-годишен юноша, който се представил за син на легендарния генерал и започнал да търси протекции от бившите приятелиjim-caviezel-union-films-review-the-count-of-monte-cristo-152086 malka на баща си. В Париж никой не се усъмнил в произхода на юношата, който не приличал на европеец и всички знаели за африканските корени на генерал Дюма.

Може ли този юноша да е бил Пушкин?

Смущава фактът, че през 1822 г. поетът бил жив и здрав и до фаталния дуел оставали цели 15 години. Но може да се предположи, че поради авантюристичния си характер е можел да живее двойствен живот – да живее като Пушкин в Русия и като Дюма – във Франция.

Но има един факт: през 20-те години на 19 век никой не бил виждал Пушкин, тъй като той живял на юг. През това време той е можел спокойно да посещава Париж и дори да напише няколко произведения на френски език с псевонима “Дюма”. Нищо вероятно не му попречило да напусне Михайловское, където бил интерниран за две години през 1824 г. Всъщност през 1824 г. на Дюма му се родил незаконен син.

Веднъж Александър Дюма бил “погребан жив”. През 1832 г. в един френски вестник се появило съобщение, че Дюма бил разстрелян от полицаи заради участието му във въстанието. След това писателят за дълго напуснал Франция. Ако се приеме историята за това, че Дюма е Пушкин, вероятно Пушкин се е опитвал по този начин да прекрати аферата. Една година преди това той се венчал за Наталия Гончарова…

Факт е, че преди смъртта на Пушкин Дюма написал само няколко кратки произведения и бил почти неизвестен. Но в края на 30-те години изведнъж започнал да издава роман след роман и станал прочут и извън Франция.

Ако се разгледат внимателно героите на Дюма, в тях може да се открият много Пушкинови черти. Например Д’Артанян. Подобно на дръзкия гасконец и Пушкин произлизал от беден дворянски род, издигнал се от низините, биел се за всяко неуважително отношение към собствената си  особа. Официално Пушкин обявил 15 дуела!

Някои изследователи виждат нещо общо между Миледи и Наталия Гончарова. Миледи била на 16 години, когато се омъжила за Атос, на толкова била Гончарова, когато Пушкин се влюбил в нея. Вероятно писателят по този начин отмъстил на бившата си жена за това, че повторно се омъжила. “Тримата мускетари” той написал през 1844 г. – в същата година Гончарова станала жена на генерал-лейтенанта Пьотр Лански.

А незаслужено обвинения в убийството на поета Жорж Дантес Пушкин-Дюма превърнал в положителен герой – Едмон Дантес, от “Граф Монте Кристо”. Дантес на Дюма инсценирал собствената си смърт и се върнал на белия свят под друго име – граф Монте Кристо. Дали писателят не намеква за собствената си смърт в образа на Пушкин?

 

Един любопитен факт

 

През 1840 г., без да посети нито веднъж Русия, Дюма написал романа “Учителят по фехтовка”, в който подробно разказал историята на декабристите и въстанието им през 1825 г. Освен това превел на френски език произведенията на много руски писатели, включително и на Пушкин.

Френският писател проявявал голям интерес към Русия. Но я посетил едва през 1858 г. Вероятно, защото в страната от три години не управлявал враг номер 1 на Пушкин – Николай Първи, а Александър Втори.  Дори Дюма да е бил някога Пушкин, вече можел да не се страхува да бъде разпознат от сънародниците си, тъй като вече бил надебелял и остарял. Писателят бил желан гост във всички дворянски домове в Санкт Петербург. Дали руските дворяни не са се сещали, че приемат убития преди повече от 20 години Александър С. Пушкин?!
Олег Горосов
Издателство "Распер"

 

 

 

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Психология

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

Прочетете още...
 
Как да разпознаем лъжеца. Видове въпроси/ Част III

Great Wallpapers 00827aПътя към успеха в личния ви живот и бизнеса ви зависят само от вас самият. Научете се

Прочетете още...

Тест

Какъв е шансът ти за успех?/ Тест за личностните качества

военноЛесно ли успявате да се харесате на околните? Харесват ли ви те изобщо?

Прочетете още...
 
"Нарисувай човече" Кои са силните и слабите страни на характер ти/Тест

човече 2Съществуват много тестове, в различни области и с различни цели, но най-популярни се

Прочетете още...
 
Древен китайски тест "Мъдрости показват каква личност си"/ Тест

chinaОсвен акупресурата, хартията, компаса, барута, коприната и печатането, Древният Китай

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

История и развитие на фън шуй. Теорията и практиката за гадаене - първа част

The Nine Unknown MenИзкуството фън шуй е  наука и изкуство, което ни помага да живеем в хармония със заобикалящата ни

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com