Архив

< Декември 2013 >
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Откриха столицата на тракийското племе одриси в Средна гора, търсена от 130 години!

Учени археолози водени от доц. Иван Христов откриха столица на одрисите 

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

1111Изкуството фън шуй разглежда дома ни като жив организъм. Домът ни изисква не по-малко внимание от

тялото, защото енергията Ци е навсякъде. Тя тече не само по меридианите и каналите в тялото ни, но и навсякъде около нас. Целта на фън шуй е да ни помогне енергиите в дома ни да текат плавно и безпрепятствено.Наличието на достатъчно свежа жизнена енергия би осигурило по-здравословна среда за живеещите в дома. Човек би се чувствал комфортно на такова място, сънят му ще е спокоен, ще боледува по-малко и ще решава по-лесно проблемите си.


Днес ще разгледаме историята на фън шуй от средновековието до наши дни.Освен това ще ви запозная с характеристиките на петте елемента според фън шуй, за да знаете как правилно да ги приложите в дома си.

 

1111
В началото на династия Мин(1368-1644) даоизмът и всички негови последователи били жестоко преследвани.Много видни учени били екзекутирани, а тези, които продължавали да се занимават с фън шуй, не смеели да се наричат даоисти. На тяхно място се появили ново поколение гадатели сред народа-странстващи монаси, дребни аристократи и занаятчии, които не били запознати с философските основи на фън шуй и го превърнали в чист бизнес.


Техни основни клиенти били заможните семейства и земевладелците, които ги наемали, за да изберат най-подходящото място за построяване на дома им или владението им, а също и за провеждането на погребални ритуали.Голяма популярност придобили справочниците по фън шуй, които съдържали примери за най-подходящите места за погребване от древни и нови времена.


Ландшафната школа била значително опростена, но геомантическия компас ло-пан напротив, бил разширен от 18 на 36 кръга, което довело до усложняване на изчисленията и им придали по-ритуален облик.В края на династия Мин книгите по фън шуей станали още повече.


Класическите произведения по фън шуй, а също и техните подражания, станали общодостъпни. Като6871029 d912f51d резултат много от прочелите ги се обявявали за майстори по фън шуй и безсрамно изкарвали пари от невежеството и суеверността на сънародниците си. Тогава се появила поговорката: "да стана за смях след десет години", което означава, че лъжата може да бъде открита след дълго време.Фън шуй по времето на династията Цин(1644-1911) бил почти същия като този в края на династията Мин.


Според много от критиците по това време майсторите по фън шуй били шарлатани, които нищо не разбирали от теорията на промените.Но имало и сериозни трактати, които обогатили теорията на фън шуй. Най-значителен от тях бил „Пълно ръководство за геомантическия компас". Там били описани подробно устройството и принципите за работа с компаса, съставен от 36 кръга.


Още едно новаторство по времето на династия Цин било предварителното определяне на подходящия момент за начало на строителството на сграда, нанасянето в нова къща, ремонта на жилището, погребване на определеното място, построяването на надгробен камък и т.н... Например изборът на подходящ момент за начало на строителството има важно значение за фън шуй на жилището и офис сградата.Западният свят сравнително бавно овладявал философските основи и практиката на фън шуй.Едва в края на 19в. това изкуство получило някакво признание, благодарение на мисионерите и пътешествениците от Европа.Школи по фън шуй

В днешно време съществуват две основни школи или метода по фън шуй- ландшафната и на компаса. Тези две школи се базират на различни методи за интерпретация на дълбоките връзки между човека и заобикалящата го среда. Но трябва да отбележем, че това разделение е малко измислено, защото в традиционната практика по фън шуй геомантическите измервания и изучаването на ландшафта се допълват взаимно при работата. Майсторът от школата на компаса изучава астрологическия хороскоп на хазаина на бъдещия дом, за да определи най-подходящото място за жилище. За това той използва компаса ло-пан, за да избере идеалното място и ориентацията на дома по посоките на света. Допълнителните аспекти като размер, пропорции, дата и време за начало на строителството, също се изчисляват според показанията на компаса, китайската нумерология и разположението на небесните тела.В ландшафната школа за постигането на същите неща се използва малко по-различен подход: разкриване на видимите и невидимите особености, присъщи на даденото място, последвани от интерпретация.Основните форми на ландшафта са символ на различни митични животни, сред които дракон, тигър, феникс, костенурка и др., всяко от които има няколко смислови значения. Като допълнителни фактори са наличието на водоеми или течащи води,местните метеорологични условия и форми, които се виждат от всяка от посоките.В съответствие с конкретните потребности на земевладелеца избраното място трябва хармонично да се съчетае с предназначената постройка.


Повечето майстори, практикуващи в Китай, Хонг Конг и Тайван, използват съчетание от компасния и ландшафния подход.В резултат през последните години са се появили няколко нови направления. Сред тях са „пирамидалната школа ба гуа", школата на символите, според която всички елементи от acf7a04cd3околната среда се разглеждат и тълкуват като символи на движението на енергията и метод за разчитане на енергията ци, където се акцентира на усещанията на енергийния поток в жилището, а също и на чувствата и емоциите на живеещите и се предлага интуитивен подход за създаването на оптимален фън шуй за конкретното място или ситуация.


Повечето от майсторите по фън шуй считат себе си за професионалисти и живеят от парите заработени от консултации на бизнесмени и обикновени хора. Някои комбинират практиката по фън шуй с гадаене по И дзин, хиромантия и астрология.В развитите страни от Запада изкуството фън шуй се е превърнало в истинска индустрия за дизайн и развлечения, загубвайки много от първоначалните си черти.Трудно е да се определи до колко това е добро или лошо, доколкото всеки сам определя за себе си до колко дълбоко познава предмета и каква роля играе той в живота му.В крайна сметка всички школи и методи по фън шуй имат една цел-създаване на хармонично равновесие между човека и обкръжението му.И така след като разгледахме накратко как се е зародил и развивал през хилядолетията фън шуй, можем да обобщим, че през цялото време той е бил неделима част от ежедневието на хората на Изток.Днес то е по-популярно в Хонг Конг, Макао, Тайван и Корея, отколкото в континентален Китай.По-голяма част от хората тук го приемат като суеверие и не гледат толкова сериозно на него. Но въпреки това, ако знаем някои от правилата и принципите, можем да открием много елементи, които китайците прилагат в ежедневието, без да се замислят от къде идват те, защото с времето са станали като част от ежедневието им. Например централният вход на учреждение или комплекс от сгради, винаги гледа на юг, пред входа на офис сгради или ресторанти може да видите митични същества, които се поставят като пазители и т.н... По-долу ще ви запозная с някои общи съвети, които могат да се прилагат в ежедневието.Както споменахме в основата на фън шуй лежи теорията за петте елемента.Какво символизира всеки от тях?

Вода

Водата като елемент се отнася към ин енергията.Във фън шуй тя се асоциира с емоциите и мъдростта.Цветът на водата е черен, а посоката е север.Това е един от най-важните елементи не само според фън шуй. По-голямата част от нашата планета е покрита с вода и животът на нея би бил невъзможен без нейното съществуване, защото нашите тела се състоят основно от вода.

Водата във фън шуй се свързва с просперитета.За да ни носи благоприятна енергия, тя трябва да се движи.Затова най-често се използва под формата на фонтан или аквариум.Според майсторите по фън шуй дори съвсем малка декорация с елемент вода, може да ни донесе голяма полза. Водата трябва да бъде поддържана чиста, защото мръсната и застояла вода е източник на отрицателна енергия.

Рибите в аквариум помагат на водата да циркулира.Освен това на китайски „риба" и „благополучие" са омоними и звучат по един и същи начин.Затова тук в Китай вярват, че за да постигнете богатство в излишък, трябва да имате аквариум с риби.Ако сте били в Китай, може би ви е направило впечатление, че всяко място, където се занимават с някакъв вид търговия задължително има аквариум със златни рибки: в ресторантите, в магазините, във фирмите и фабриките.Тъй като във фън шуй се избягват острите ъгли, по-добре аквариумът ви да е в кръгла форма. Кръгът се отнася към елемента метал, а той се комбинира добре с водата.

Избягвайте да използвате елемента вода в спалнята, защото тя е място, където трябва да цари спокойствие, а аквариумът с риби символизира движение. Най-добре е да го поставите във всекидневната.

Дърво

Енергията на дървото се отнася към растежа, развитието и планирането.То е особен елемент, защото е едновременно е здраво и гъвкаво.Посоката му е изток, а цвета-зелен.

Дървото е символ на раждането на нов живот.Чудесен символ на дървото са растенията, които носят chinese-luck-symbol-300x292 HEAVEN LUCKжива и благотворна енергия.Според фън шуй те помагат за движението на ци, поглъщат го и го пренасочват.Живите растения се поставят на места с негативна енергия, например ъгли, остри ръбове, стълбища, където тя обикновено не се задържа.Затова тези места може да аранжирате с живи цветя, които ще успокоят ци и ще я накарат да потече спокойно.За тази цел може да използвате и други символи на елемента дърво, като дървени предмети, картина с дърво и т.н., но няма нищо по-силно от живата енергия.Ако все пак има места, където не може да поставите предмети или цветя, използвайте цветовете на дървото- синьо-зелената гама.

Недейте да използвате сухи цветя.По-добре ги заменете с изкуствени.

Метал

Металът е символ на богатство и защита.Посоката му е запад, а цветовете- бял и всички метални оттенъци.С метала трябва да се внимава.Когато го използвате като декор, трябва да избягвате острите ръбове.

Металът се асоциира с парите и затова като негов символ най-често се използват китайски стари монети.Те са кръгли, с изрязан квадрат в центъра, за да могат да се нанижат.Представяте ли си колко би тежало портмонето ви, ако е пълно с толкова метал.В древността хартиените пари все още не са се използвали.Ако носите в портмонето си три китайски монети вързани с червена панделка, според майсторите на фън шуй ще ви донесат богатство.

Друг символ на елемента метал са металните камбани.Добре е да се закачат до врати или прозорци, които се отварят често.Звукът им ще успокои и хармонизира енергията.

Но бъдете внимателни, защото металният меч може да служи като защита, но в ръцете на дете може да се превърне в опасност.Златото и среброто са символ на богатство, но привличат крадци.Затова като декорирате дома си, постъпвайте мъдро, с усет и баланс.

Земя

Земята е най-стабилният от петте елемента.Той уравновесява, символизира сила, изобилие, стабилност, способност за изграждане върху стабилна основа, майчинството.Цветът на елемента земя е жълтия.Формите, които се асоциират с този елемент са квадрат, правоъгълник, дълги и гладки повърхности.Посоката е центъра, сърцето на дома.

За засилване на елемента земя могат да се използват всякакви керамични и глинени съдове, камъни, минерали.Нефритът е най-подходящия минерал.Той има свойството да поглъща негативните излъчвания.Не случайно императорите в древността са спели на нефритени възглавници и са носели медальони и различни накити от нефрит.Той се е считал за камък на императора.

Използвайте саксии от естествени материали за растенията в дома ви.

Огън

Огънят е много мощен елемент.Той е символ на енергия и страст.Посоката му е юг, а цветът-червен.Негови символи са дракона и феникса.Внимавайте като го използвате, защото той стимулира енергията ци и прекалено много огън в стаята може да предизвика гняв, безпокойство, импулсивност и агресия. Затова избягвайте прекалено много огън в спалнята. Но това не означава, че трябва да го избягваме въобще, а да го използваме балансирано. Ако той е недостатъчно в стаята, може да се чувствате апатично , без сили и желание за действие, може да ви е студено и да ви обхване летаргия.

Ако в дома ви доминира огъня, внесете спокойствие с елемента вода и различни акценти с елементите метал и земя.Но внимавайте да не прекалите с дървото, защото то поражда огъня и го засилва.

Ако искате да внесете повече ци в помещението, използвайте червения цвят или свещ.

Огънят ни дава топлина и енергия, но бъдете внимателни като работите с него.Когато е насочен неправилно, може да предизвика инциденти и нещастия, възможно е да доведе и до развод.Затова не забравяйте, че ключът е в хармонията.

За да сме щастливи и се радваме на живота, най-важното е здравето.Всичко останало като материални и душевни богатства, е възможно да бъдат постигнати.Но ако не сме здрави и не се чувстваме работоспособни, няма да сме в състояние да работим, за да ги придобием.

Ключът към здравето е хармоничният поток на енергията както в тялото ни, така и в заобикалящата ни среда. Едно от нещата, които могат да ни помогнат да постигнем този баланс е изкуството фън шуй. То създава хармония и баланс между човешкото тяло, душата и околната среда. Но не бива да се концентрираме само върху физическия аспект.Преди да потърсим хармонията извън нас, трябва да я открием в себе си.

С любезното съдействие на Китайско радио
http://big5.cri.cn/gate/big5/gb.cri.cn/42411/2013/11/12/Zt6112s4319199.htm

 
Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com