Warning: Packets out of order. Expected 1 received 2. Packet size=33 in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: MySQL server has gone away in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: Error reading result set's header in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412
ydara.com - История и развитие на фън шуй. Теорията и практиката за гадаене - първа част

Архив

< Ноември 2018 >
П В С Ч П С Н
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
26 27 28 29 30    

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част II

Кой основа Анкара и какъв е произходът на част от българското население, което днес

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

The Nine Unknown MenИзкуството фън шуй е  наука и изкуство, което ни помага да живеем в хармония със заобикалящата ни

среда, да сме здрави, да се чувстваме добре и да използваме пълноценно творческия си потенциал. В него няма нищо мистично и то не е в състояние да направи чудеса и да промени съдбата ни. Ние сме тези, които го правим.Буквално фън шуй означава „вятър и вода". Това име идва от древните времена, когато за хората най-мощните сили в природата са били вятърът и водата.Лекият топъл вятър обещавал добра реколта и обилна храна за добитъка. Езерата, реките и ручеите давали живителната за полетата влага и позволявали да се преживее сушата. От друга страна ураганите унищожавали посевите, застоялата вода била развъдник на болести, а наводненията опустошавали цели области и отнемали човешки животи."Фън" или вятър, може да се уподоби на поток енергия, който като вятър преминава над главата, а „шуей" или вода –това е водата, която се съдържа в земята и я подхранва. Тези образи са постоянно достъпни за човешките възприятия и същността на връзката ни с тях може да бъде изразена в сентенцията, която преписват на европейския алхимик Хермес Трисмегист :"Което е горе, това е и долу."

The Nine Unknown Men

Фън шуй е с няколко хиляди годишна история. Няма съмнение, че преди 3000 години са се занимавали с него, но корените му са далеч по-древни, може би някъде от преди 5000 години. В онези времена, когато все още не съществувала китайската империя, хората се заселвали да живеят по поречията на реките Яндзъ и Хуанхъ. Именно там са намерени останки от най-древни селища от бронзовата епоха.


Във всички племена, които етнографите наричат „примитивни", съществували хора, чиято функция била да общуват с невидимите сили, персонифицирани в образа на природни божества, духовни хранители и др., които били благосклонно или враждебно настроени към хората. Тези шамани наблюдавали действието на силите на природата и се ползвали с власт или умения да помогнат на племето. Съзерцанието на движещите се води, назъбените гребени на планините, поклащането на клоните при слаб вятър приличат на танц, мелодия или ритмично повтарящо се заклинание.То е в състояние да изкара човек от заобикалящото го ежедневие и да го потопи в състояние на дълбока изолация.


Управниците-шамани в Древен Китай владеели в съвършенство изкуството на вятъра и водата. В ранните исторически записи, където фантазията се преплита с реалността, те били надарени с власт над стихиите и сами можели да превръщат елементите. Първият от тези управници, който освен imagesААбожествени, притежавал и човешки качества, бил Фу Си (управлявал около 2852 и 2737 г. пр.н.е.). Именно той се счита за основател на китайската наука за гадаене. Легендата разказва, че на гърба на митично същество, което изплувало от водите на Жълтата река, му била разкрита рисунка от точки и кръгове, която била прототип на преднебесното ба гуа или на Ранното небе. По рисунките обикновено изобразяват Фу Си облечен в тигрова кожа, следван от змия и костенурка.


Друг легендарен император е Хуанди, който се счита за покровител на китайския народ.По негово време е бил сътавен първия лунен календар.Според легендата, докато се биел с разбойници, Хуанди се загубил във вълшебна мъгла, пусната от техния главатар.В съня му се явила Небесната владетелка, която го дарила със знанието как да използва компаса, с помощта на който той успял да победи враговете си. По негово време и при следващите няколко императора в Китай продължавал златния век, когато управлението било съвършено, управниците се отличавали с благост и смирение, а народът им ги уважавал.
Първата китайска династия Ся(2205-1766 г. пр.н.е.) била основана от император Ю, чиито подвизи заслужават внимание. Той стъпил на трона, в момент когато страната страдала от наводнения в продължение на повече от 20 години, което напълно опустошило източните райони. Бащата на Ю безуспешно се борил с бедствието, издигайки блокади по реката, от което водата се разливала още по-нашироко. Ю сменил подхода радикално. Той започнал да копае канали и да отвежда водата.Мащабите на неговото дело наистина впечатляват- от земята, която била изровена за каналите, се образували четирите най-високи планини в Китай. Но най-важното събитие от неговото управление било откриването на следнебесното багуа, или Късното небе. След като усмирил водния потоп от водите излязла огромна костенурка. Според преданието, на черупката й била начертана магическа рисунка(луо шу)с девет символа. Ако преднебесното багуа отразявало неизменната природа на нещата, то следнебесното се използвало за предсказване на изменчивите, текущи проявления на закона на битието.


Следващото знаменателно събитие от историята на фън шуй било много по-късно, по времето на император У ван от династията Западна Джоу(1122-770 г.пр.н.е.).Негов наставник бил Дзян Тайгун, който бил изкусен в магията и науката на предсказанията.Именно на него преписват добавянето към осемте хексаграми на още 64, които са основата на Книгата на промените „И дзин".Между другото според писанията на летописците, на Дзян Тайгун условностите му били чужди: когато гаденето за предстояща битка показало, че тя ще е неуспешна, той махнал с ръкава си и жертвената кост от костенурка и пръчиците за гадаене от стъбло на столетник паднали на земята и в гнева си ги стъпкал.


По време на династия Джоу компасът бил усъвършенстван от потомъка на У Ван, който обединил знанията за геомантичния компас(ло пан) с елементите на системата за гадаене И-дзин и създал легендарната система Ло-дзин, която не се е съхранила за съжаление в наши дни.С помощта на компаса и багуа се определяли най-благоприятните места за строителство на дворци и гробници.


Древните китайски управници не се ограничавали с изучаването на ландшафта и работата с невидимите енергии, които пронизват земята, водата и въздуха.Те наблюдавали небето, съставяли звездни карти и добавяли получените знания в календара.Още през бронзовата епоха в периода на династия Шан(1766-1211г.пр.н.е.) бил установен 60-дневния цикъл,а движението на съзвездията било систематизирано в дванайсетте земни клона и десетте небесни стълба.Всеки ден се отбелязвал като съчетание на един от стълбовете с един от клоновете в последователен ред. След това 60-дневния лунен цикъл бил свързан със слънчевия или астрономическия, т.е. 365-те дни на годината се разделяли на шест цикъла.През династия Джоу било установено съответствие между десетте небесни стълба и петте елемента(огън, земя, вода, метал, дърво), а дванайсетте земни клона започнали да се използват като аналог на 12-те слънчеви месеца.Някъде около 6-5в.пр.н.е.(т.нар. период Пролети и есени, когато са живели Лао дзъ и Конфуций), земните клони били съпоставени със символите на животните, които са ни познати от съвременния китайски календар.


Възникване и развитие на Фън шуйПринципите във фън шуй и тяхното практическо приложение били описани в древните книги, еднаchinese-luck-symbol-300x292 HEAVEN LUCK от които е „Книга на песните", която била преписвана многократно.Важни събития са се случили по времето на династия Хан(206г. пр.н.е.-224г.от н.е.), когато била съставена „Книгата на ритуалите".Там били описани методите на фън шуй за правилно разположение на семейната гробница. Правилата на писмения език били опростени и систематизирани и пет от древните китайски класически текстове били утвърдени. Първа сред тях била „И дзин" или „Книгата на промените". Императорските учени редактирали текста и го превели в новата писмена форма. Те също събрали и записали различни устни варианти и предания за използването на оракула.Така се появили „Десетте крила", които били добавени към основния текст.Между другото един ръкопис под името „Енциклопедия И дзин" или „Великия коментар" станал един от най-важните документи на китайската култура. Трите основни елемента на изкуството за гадаене- компасът, И дзин и календара, се обединили в своеобразно научно-мистично учение, което се практикувало от познавачите. По времето на династия Хан и Трицарствието (221-265 г.) те практически се слели с даоиските течения и се превърнали в много влиятелна сила, уважавана от императорския двор и почитана от народа. ълбоките познания на тези познавачи в областта на астрономията, географията, медицината и практическата магия в буквалния смисъл ги правели универсални майстори, желани гости и в двореца, и в скромното селско жилище.


Основа на философията им били ученията за Ин-Ян и петте елемента. Теорията и практиката за гадаене И дзин се допълвала от сложна система на геомантически измервания, астрологически изчисления, а също и наблюдения на земните и небесни явления.По времето на династия Хан фън шуй започнал да се превръща в професионално занимание.Тогава той бил известен с по-старото си име кан ю, където „кан" означава „земя", а „ю"-„рисунка" или „образец".
За това изкуство се споменава в книгата „Хуайнан дзъ", която е своеобразна енциклопедия на даоиските знания,написана през Iв.пр.н.е... Неин автор бил философът Лю Ан, който бил управител на област Хуайнан и внук на първия император на династия Хан. Лю Ан, който прекарал много време с даоиските майстори, разтълкувал творческите идеи на „Дао дъ дзин"(Книга за Пътя ) и „Джуан дзъ" и ги доближил до ежедневието.В края на управлението на династия Хан Китай се разпаднал на три отделни царства, постоянно воюващи помежду си.Историята на тази епоха, пълна с бедствия и сътресения, е запечатана в романа на Ло Гуанджуан „Трицарствие".


Едни от най-ярките фигури в романа са реално съществувалия министър Шу и даоиският маг Джу Гълян, който умеел да управлява вятъра и мъглата.Той разработил системата цимън-дундзя (тайнствените входове-скритото движение), която първоначално била предназначена за тайното предвижване на войските с помощта на „тайни врати" в земята, които се отваряли и затваряли в определено време на годината. Даоиските магове като Джу Гълян знаели къде се намират тези врати и как да ги използват.В системата цимън-дундзя за определяне на благоприятните и неблагоприятни участъци на ландшафта се използва съчетание от ба гуа и Деветте двореца.Впоследствие тази система оказала голямо влияние на развитието на фън шуй.След обединяването на Китай под властта на династията Цин(265-316г. ) се появил човек, когото съвременните майстори по фън шуй считат за баща на геомантията.


Го Пу бил учен, поет и признат познавач, който можел да определи най-подходящото място за погребване.От неговите услуги се възползвали много хора-от императора до простолюдието.Той оставил няколко трактата по „фън шуй на инския предел"(за избор на място за погребване) и класификация на ландшафтите.Историческите летописи свидетелстват за това, че тези трудове станали класически и придобили голяма популярност.През три вековното управление на династия Тан(618-907г.)в Китай настъпил разцвет за науката и изкуството.


В руслото на кан ю се появили нови школи и философски течения.Някои от майсторите се базирали на гемантическото гадаене по формата на природния ландшафт, а други отделяли внимание на връзката между посоката и положението на небесните тела. Трети използвали триграмите ба гуа като помощно средство за определяне на енергийната структура на местността.След задълбоченото изучаване на ландшафта тези „енергийни вълшебници" давали подробни съвети за това как, кога и къде да се построи жилище.Като потвърждение за небивалата популярност на кан ю през династия Тан е фактът, че императорите често назначавали хироманти за свои придворни съветници.


В китайската поезия от епоха Тан своеобразен аналог на изкуството фън шуй е концепцията lopan malka„ветрове и потоци"(фън -лю), отразена в пейзажната лирика на поетите от това време-Ли Бо, Ду Фу и др..Вятърът в древен Китай винаги е бил символ на космическите сили, където духовното начало се е преплитало с материалното.Вятърът, който е роден от противоборството на Ин и Ян, не признавал прегради и пронизвал с животворна сила всички нива на битието, докато по това време потокът бил подобие на изначалното дао-вечно движещо се, но пребиваващо в покой.


Вятърът и потокът били най-съвършеното въплъщение на началата ин и ян, от които, както се е вярвало, произлизат „всички десет хиляди неща".Художникът е трябвало да се отъждестви с тях и да им открие сърцето си, за да се слее с мирозданието и да постигне хармония между вътрешното и външното.След падането на династия Тан Китай бил разделен на множество воюващи царства.Едва през 960 г. страната се обединила под управлението на династия Сун(960-1280г.). По това време окончателно бил установен даоиския канон"Дао дзъ", съставен от трактати и художествени произведения, разделен на няколко категории.Благодарение на работата на учени като Чън Туан, Джоу Дуни и Джу Си теорията на промените била хармонично обединена с изкуството на геомантията, а с фън шуй започнали да се занимават не само даосите, но и будистите и последователите на Конфуций. Ако по времето на Хан били написани само няколко труда по кан ю, то в летописите на династия Сун са събрани не по-малко от 50 трактата, посветени на изкуството фън шуй.

С любезното съдействие на Китайско радио
http://big5.cri.cn/gate/big5/gb.cri.cn/

 

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com