Архив

< Август 2015 >
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29 30
31            

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Разкрита е тайната на древнaта тракийска Библия Бесика

Разкрита е древната тракийска Библия Бесика, която науката считаше за безвъзвратно

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

гнева са засегнали живота им”, казва Гуарнери в книгата си “Сърцето говори”.

Психоложката преплела последните медицински знания със собствения си опит като специалист и човек. Тя се надява да провокира хората да излязат от стресиращия си начин на живот и да им помогне да се справят по-добре с животозастрашаващи емоции като мъката, гнева, безпокойството и стреса.

“За да излекувате сърцето си, почувствайте любовта”, съветват често психолозите, според които “самотата, гневът и мъката могат да разбият сърцето толкова лесно, колкото високото кръвно”.miracle


Сърцето ви говори – чувате ли? Разбитото сърце. Да, това е, за което става въпрос. Има доста истории за влюбени двойки, които са починали в разстояние на седмици, месеци и дори дни един след друг, защото мъката е разбила сърцата им – буквално и преносно.


Лекарите ще ви кажат, че “синдромът на разбитото сърце” или стрес-индуцираното увреждане на сърцето е медицинско състояние и перфектен пример за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло, пише Мими Гуарнери (Mimi Guarneri), практикуващ кардиолог и автор на книгата “Сърцето говори” (Heart Speaks: A Cardiologist Reveals the Secret Language of Healing) и коментира: “Състоянието изглежда се причинява от високи нива на хормоните, които организмът произвежда по време на силен стрес и които временно могат да бъдат токсични за сърцето”.


Пътят към сърцето

Пътят на Гуарнери към осъзнаването на това колко “чупливо” е сърцето, започва в детството.
“Една вечер, когато бях на 8 години, моята жизнена 40-годишна майка ми каза, че има някаква болка в гърдите, после отиде да си легне и почина от инфаркт”, пише тя. “Последвалата кончина на баща ми от сърдечно заболяване на 50-годишна възраст, почти десетилетие по-късно, със сигурност беше ускорена от тази трагедия в семейството ни. Сърдечното заболяване, с наслояването на мъка и вина, стрес и любов, изрови дупка в центъра на моето собствено семейство.”


В книгата си Гуарнери представя относително новата наука психо-невро-имунология, известна в научните среди като PNI (psychoneuroimmunology). Тя изследва връзката между нервната система, емоциите и имунната система – опит да се разбере как съзнанието и тялото си комуникират и въздействието на този “диалог”върху здравето.
Това взаимоотношение “психика-тяло” е изследвано особено през последните три десетилетия и до скоро някои от малкото “инструменти” за изследване са били ЕКГ-то, кръвното налягане и кръвните изследвания за нивото на хормоните на стреса.


“Когато изпитваме гняв или друга емоция, тя предизвиква каскада от негативни реакции в тялото”, казва Гуарнери. “Знаем, че когато сме гневни, в тялото ни се надига вълна от хормони на стреса, които повишават кръвното налягане, пулса и нивата на хормоните на стреса. Когато даваме бета-блокери (лекарства) да успокоим сърцето, ние даваме всъщност медикаменти за стопиране на стрес-хормоните”. Нейната цел е да учи хората да поемат контрол върху стреса и да им помага да се справят по-добре без лекарства – да се научат да лекуват собствените си сърца.


През последните две години усъвършенствана форма на технологията, наречена функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), дава по-добър поглед върху връзката душа-тяло. Чрез ЯМР учените могат да видят вече в реално време това, което е било толкова неуловимо – че мисловно-емоционалните центрове в мозъка са сложно свързани с останалата част на тялото, включително и със сърцето.

“Това е една от най-вълнуващите области в медицината”, казва още тя. “Знаехме интуитивно, че душата и тялото си говорят, но сега имаме науката зад тези догадки. Сега вече имаме медицинската технология, за да разберем нещата наистина.”


Гуарнери цитира 140 медицински изследвания и доклади – малка част от всичко, което е изследвано и което хвърля светлина върху това, което тя нарича “цялото сърце”. “Това са нива, които не се появяват на тестовете. Синдромът на разбитото сърце, който не се изучава в медицинското училище: душевното сърце, засегнато от гнева, депресията и стреса, емоционалното сърце, способно да се съкруши от загубата и мъката, интелигентното сърце, със своя собствена нервна система, духовното сърце, което копнее за възвишени неща, универсалното сърце, което общува с другите”, пише тя.Какво всъщност е сърцето

Древните гърци и китайци са вярвали, че духът живее в сърцето. За египтяните сърцето е вътрешна книга, “складираща” целият човешки живот – емоции, мисли и спомени. През миналия век учените лишиха сърцето от поетичния му ореол – то се превърна в механична помпа, изискваща специални мерки, за да бъде “ремонтирана”.
Както тези преди нея, Гуарнери е научила в медицинското училище да блокира емоциите си и да лекува сърцето, като че ли е счупена машина. Няколко от пациентите й, чиито истории са разказани в книгата, са всъщност хората, които са й “отворили очите” за смисъла на това да погледне по-надълбоко. В лицето на сърдечното заболяване тя видяла тяхната уязвимост: “Те не дойдоха в кабинета ми по тяхно желание, а бяха вкарани там, мъртво бледи и ужасени, ясно видели смъртта в очите”.


Тя видяла ефекта от претоварването с работа, лошото хранене, самотата – изопнати лица, стиснати юмруци, отчаяние и гняв. Това било началото на нейното пътуване към медицината на душата и тялото, науката която изследва психиката като съществен елемент за доброто здравословно състояние.


“Зад всяко човешко същество има живот, семейство, история, среда”, казва Гуарнери. “Ние не сме просто микроби в чиния – не всичко може да се оправи с лекарства. Не става въпрос за това, че тези неща не са важни. Но в здравеопазването сме загубили концепцията, че всъщност работим с човешки същества.”


Тя също така научила, че пациентите са опитвали нетрадиционни методи - например акупунктура, за да намалят стреса. Те са задавали въпроси, на които тя не е могла да даде отговор: Как да спя без таблетки за сън? Как да управлявам стреса без седативни средства? Как да сваля кръвното, без да стана импотентен?
След време Гуарнери отворила свой медицински център, в който предлага както т.нар. алтернативни терапии, така и най-съвременни форми на традиционната кардиология.


“Аз не съм доктор по алтернативна медицина. Просто разглеждам човека като цялостно същество – душа, дух и тяло – и използвам най доброто от света на западната и алтернативната медицина”, казва тя.Пациентите определят посоката

“Пациентите са тези, които дърпат медицинското общество към духовността и алтернативната медицина. Хората са разочаровани от конвенционалните методи на лечение. Те се насочват към форми на лечение, които отговарят повече на това, в което вярват. А те вярват, че стресът и средата се отразяват на здравето им”, обяснява Гуарнери.


Професорът по психиатрия Майкъл Ървин казва: ”Има нарастващ интерес към това как тялото и специално имунната система, комуникира с мозъка.” Той изследва връзката между емоциите и имунитета и е установил, че при много заболявания, включително и на сърцето, възпалителният процес има централна роля. “Хората, които са депресирани и които имат сърдечни проблеми, са с по-голяма вероятност да имат високи нива на цитокини - молекули, свързани с имунитета и възпаленията”, обяснява специалистът. И добавя: “Има важни доказателства от изследвания върху животни, че повишените нива на цитокини, поставят хората в риск от депресия, което се превръща в омагьосан кръг, водещ до още по-сериозни сърдечни заболявания. Чрез функционалния ЯМР учените могат много прецизно да изследват как хората отговарят на промяната и по-специално как тяхната мозъчна дейност се променя, когато са спокойни или когато имат високи нива цитокини”.
Малкият мозък

Ето я реалността в живота - когато летим по магистралата и някой ни сече пътя, първата реакция е да натиснем силно клаксона и да изругаем с няколко подбрани наши любими думички. “Всички сме виждали обезумял мъж на пътя – абсолютно инстинктивна реакция. Когато реагираме инстинктивно, това е действие на амигдалата - онзи център в мозъка, който складира старите спомени. Когато някой ви натисне бутона, реагирате незабавно – всъщност реагирате на нещо, което се е случвало преди. Когато става въпрос за толкова бърза реакция, няма време за никакъв сложен процес”, обяснява Гуарнери.В книгата си тя говори за “мозъка на сърцето” – способността на сърцето да общува с останалата част от тялото: “То е жлеза, която произвежда хормони и химикали, като допамин и адреналин, които са свързани с емоциите. Докато ние вярваме, че мозъкът е този, който взема решенията и определя правилата, тристаграмовото сърце се оказва по-силно, отколкото някога сме си представяли – функциониращо като сензорен орган, като жлеза, произвеждаща хормони и като център за подаване на информация”.


В изследване, направено напоследък от неправителствен институт, върху възможностите за “преобучение” на комуникацията сърце-мозък, за да се постигне по-стабилен сърдечен ритъм, е установено, че негативните емоции като гняв и разочарование провокират промени в сърдечния ритъм, създавайки хаотична диаграма, негативно засягаща цялото тяло. В същото време позитивните емоции като отзивчивост и любов могат да произведат стабилен сърдечен ритъм, който “обучава” другите органи да функционират оптимално.
В този институт са разработили техника, която наричат “замръзнал кадър” - когато сте в стресираща ситуация, трябва да спрете момента, “като че ли стопирате на кадър от филм”, обяснява Гуарнери. “После, съзнателно, трябва да смените емоцията с позитивна, за да дадете заден ход на ефекта от гнева или стреса. Хората, които се научат да правят това, могат да променят сърдечния си ритъм и така да съкратят негативния ефект върху сърцето, което пък от своя страна предотвратява вероятността да получат инфаркт”.

 

 2013-08-19 14:30:18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ключови думи

Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com