Warning: Packets out of order. Expected 1 received 2. Packet size=33 in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: MySQL server has gone away in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: Error reading result set's header in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412
ydara.com - Гръцката „мегали идея” и какво се цели с нея

Архив

< Юли 2014 >
П В С Ч П С Н
  1 2 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

В Свещари "Мистерията на намерените в България останки на карета и коне на 2 500 години"

Английският Дейли Мейл (Daily Mail) отдели специално място на археологическата

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

GREEKКак и кога става завземането на Балканските земи от т.н. днес гърци?

... Придвижвали са се по островите и покрай нарязаното крайбрежие на Средиземно и Бяло море, създавайки множество малки колонии отначало като временни бази за търговия и грабеж. Както са писали за тях римляните, били са мореплаватели от кръчма до кръчма. При контактите си с цивилизацията на далеч изпреварилите ги траки са усвоили множество елементи от техния бит и култура.

 

Постепенно са се възползвали от редица крайно неблагоприятни за древните ни предци исторически обстоятелства и тяхното огромно древно културно-историческо наследство след Ренесанса се представя за елинско.

 

Днес истината малко по малко излиза наяве и за днешните българи става ясно защо гърците толкова векове са ни правили само лошо.

 

MAP

Гърците през хилядолетията многократно са присвоявали чужда история и ценности. През средните векове успяват максимално да се възползват от потъването на България под мрачно османско владичество и да си присвоят голяма част от историята на Византия.

 

Понякога до степен да идентифицират многоетническото население на Източната Римска империя с гръцко. Главната им придобивка е присвояването на контрола над Вселенската патриаршия в Константинопол (Цариград). Не е пресилено да се каже, че през дълги периоди тя е имала статута на държава в държавата.


Запазвайки възможността чрез нея да имат светски и църковни училища, гърците поддържат както съзнанието на населението за национална идентичност, така и активно присъствие сред администрацията на империята с всички произтичащи от това облаги. През всичкото време на османското господство православната институция е била за тях източник на разностранни привилегии.

 

Същевременно Цариградската патриаршия е била много мощно средство за изграждане и поддържане на великогръцки национализъм и православен глобализъм.


Била е и изключително вреден за нацията ни инструмент за оказване на ефективен и разнообразен по характер и посоки политически натиск. Постоянно чрез доноси и инсинуации пред османската власт са стоварвали гнева й върху българите. Полагали са нееднократни опити за денационализация на българското население в обширни региони от българските земи.

 

В земите на юг от Балкана и особено в Прибеломорието верският и административен натиск е бил изключително угнетяващ. Много примерите за антибългарски гнет, който е бил по-силен и с по-тежки последствия от османския. Днешните българи трябва да знаят и помнят, че гърците през османско време са били втория ни поробител.


Другото направление на гръцките злодеяния срещу българите са в посока Русия. И днешният главен геополитически вектор на Балканите на северната империя е Москва-Атина, а не в посока София. Малцина знаят, че по съветско време, когато бяхме московски сателит, хегемонът неведнъж е принуждавал комунистическата власт у нас да прави важни политически отстъпки на натовска Гърция.

 

И досега в Русия упорито се налага лъжата, че християнството и кирилицата Киевска Русия е приела от гърците. Истината, доказана убедително с исторически документи, според която в края на ІХ век получават от нас не само вярата и писмеността, но и езика и културата, не може да пробие в руските учебници и научна литература.


През 1964 г. под силен съветски натиск българското правителство подписва с Гърция спогодба, в чиято точка 1 декларира, че се отказва за вечни времена от претенции за Западна Тракия. Актът е предателство спрямо националните интереси на България, макар и отстъпка под имперския диктат на Москва.


В резултат на външен натиск и вътрешни национални предателства България е загубила от Гърция близо 30 хиляди кв. км своя земя и над 1 милион и 200 хиляди българско население.


В началото на ХІХ век под влиянието на Френската буржоазна революция в населените с гърци земи на Османската империя се заражда политическо движение за освобождение. Най-видната негова фигура е Адамантиос Кораис, съчинител на революционни стихове и възвания.


Друг особено значим за тяхното освобождение поборник е Ригас Велестинлис, според някои източници етнически българин с произход от гръцка Македония. Той е автор на Декларация за правата на човека. С нея се поставят крайъгълните камъни на гръцкия национализъм в неговата шовинистическа форма.

 

Главният неин постулат е, че всички, които живеят в Гърция, трябва да говорят гръцки без значение каква религия изповядват и какъв е майчиният им език. В голяма степен тази идеология преобладава в народопсихологията на днешните гърци. Велестинлис е начертал и "границите на гръцката територия" от Южните Карпати до Либийско море и от река Сава в хърватската й част до Анадола (Анатолия).

 

Гръцката национална доктрина е заложена върху тези негови разбирания. С горчивина трябва да отбележим, че не е единственият наш съплеменник, който е работил вдъхновено за гръцките интереси и във вреда на България.


През 1821 г. е организирано поредното въстание в Пелопонес. Същественото за него е, че в него участват много българи. Свикано е първото гръцко Народно събрание, изработена е конституция. В нея е записано: „Всички, които изповядват християнска религия, са гърци".


През 1827 г. по тайни договорки с Париж и Петербург в гръцките земи избухва поредното въстание, този път е подкрепено открито от Русия и през следващата година започва поредната руско-турска война. Генерал Дибич Задбалкански минава с армия през българските земи, посрещнат с хляб, сол и огромни надежди за освобождение.

 

След подписването през 1829 г. на Одринския договор, Високата порта признава независимостта на гръцката държава. Дибич се прибира обратно в Русия и оставя българското население под ятагана на озверелите за отмъщение османлии.
„ Мегали идеята" - това е гръцката национална доктрина


Тя претърпява три редакции съответно през 1923-а, 1952-а и 1997 г., но основата й е все същата и цялостната гръцка политика до сега се изгражда върху нея. Рождената й дата е 14 януари 1844 г., когато депутатът Колетис прокламира в своя реч принципа:

 

„Всички, населяващи тази държава, са гърци, без разлика на вяра и език - гърци, албанци, власи, арменци, турци и всякакви други". Главното в доктрината е в необходимостта от обединението на всички гърци от една обща, геостратегическа по същество идея: създаване на национална държава от новосъздадена Гърция. Това е великото (мегали = голямо, велико), което е имал предвид тогава гръцкият политически елит.


Сочи се стратегическата цел на гърците: да положат усилия за възкръсване на „Византийската империя в рамките на нейното териториално величие, военна сила и културно великолепие". Ни повече, ни по-малко! Трябва да припомним, че чак през 1921 г. Бенито Мусолини формулира фашистката стратегия на Италия: да възроди Римската империя в Средиземноморския регион. Гърците са го изпреварили с фашизма.

 Ключови моменти в Мегали идеята са:


Гърция е центърът на Европа, чиято мисия е да просветли Запада и Изтока;
Няма гърци и гърци, всички са християни. Гърци са онези, на които майчиният и бащиният език е гръцки и които вярват в Исус Христос;
Обединяване на всички области, считани за гръцки, в рамките на Гърция;
Разпространение на гръцкото влияние върху земите на бившата Османска империя;
Асимилация на негръцките народи;
Засилване на гръцката армия.
Вижда се невъоръжено око, че тази доктрина и екстремистка и месиянска. В нея е заложен голям хегемонистически заряд, заплашващ всички нации на Балканите. Българската - най-много.


През 1948 г. Клеоменис Икономос заявява: Стратегията, заложена в Мегали идеята, предвижда земите, които трябва да принедлежат на Гръцката държава, са: цялото Средиземноморие, Мала Азия, Тесалия, Епир, Македония, Йонийските острови, Сърбия, Тракия, България, Дакия, Сирия. „Всички тези велики гръцки народи трябва да се обединят със свободна Гърция".


Гръцката национална доктрина е напълно работещ документ, а не библиографска ценност. Поведението на гръцкия национален елит, политическите о обществените формации се ръководят от нея независимо от други техни формални и съдържателни отлики.

 

http://bolgari.net/gryckata__megali_ideia_-gl-154.html

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Тест

Какъв е шансът ти за успех?/ Тест за личностните качества

военноЛесно ли успявате да се харесате на околните? Харесват ли ви те изобщо?

Прочетете още...
 
"Нарисувай човече" Кои са силните и слабите страни на характер ти/Тест

човече 2Съществуват много тестове, в различни области и с различни цели, но най-популярни се

Прочетете още...
 
Древен китайски тест "Мъдрости показват каква личност си"/ Тест

chinaОсвен акупресурата, хартията, компаса, барута, коприната и печатането, Древният Китай

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com