Архив

< Февруари 2014 >
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27    

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част I

Малко хора знаят, че на територията на Мала Азия - стара българска земя, завладяна

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

lie to meКъм темата за лъжата и манипулацията винаги подхождам със смесени чувства. И от

психологическа, и от философска гледна точка нямам отговор на въпроса дали би донесло полза или нанесло вреда изграждането на умение за разпознаване на лъжата. Може би има някаква по-висша и непонятна за мен причина, поради която ние хората така успешно се лъжем и манипулираме. Лично аз, ако бях на ваше място, не бих прочел тази статия в никакъв случай.

 

Това не е манипулативна реплика, която има за цел да засили интереса ви към нея. Просто мисля, че придобиването на умение да разпознаваш лъжата, неминуемо те превръща в циник, а аз щастлив циник не познавам. Освен това понякога невежеството наистина е благослов, защото след евентуалното усвояване на подобно знание е възможно да бъдете сериозно наранени, узнавайки как близки до вас хора ви лъжат…

 

От друга страна не виждам и особен смисъл личният ни живот да бъде илюзия, в каквато, също неминуемо се превръща благодарение на лъжата. Така, че реших да оставя всичко на правото ви на свободен избор.

 

lie to me

Ще започнем с малко суха психологическа статистика, както и с някои базови, касаещи същността на лъжата, хипотези. Според психологическите проучвания в какъвто и да е средностатистически разговор между двама души ВСЕКИ от участниците изрича по три лъжи на всеки 10 минути.

 

Предварително поднасям извиненията си на онези, които категорично ще заявят, че тази статистика не важи за тях…, но нито тяхното изявление, нито моето извинение ще променят фактите. Според най-известния жив специалист по лъжата проф. Пол Екман сме в състояние да доловим едва 54% от лъжите, които ни се поднасят… и които ние поднасяме. „Доловим” е много подходяща дума, тъй като тя не обозначава осъзнато „хващане” на лъжите, което от своя страна ще рече, че процентът на лъжите, които реално „хващаме” е вероятно на половина от горепосочения, а може би и по-малко.

 

Една от причините за това е, че истината (или част от нея) винаги е елемент от лъжата, както истината и лъжата са основни елементи на манипулацията. Тоест, няма лъжа или манипулация, която да не съдържа в себе си истина или елементи на истина. В известен смисъл можем да твърдим, че не ни достига въображение да измислим подобна лъжа. Или по-скоро, това е израз на несъзнаваното ни схващане, че лъжа без елементи на истина не би била приета като истина.


Истината за лъжата в контекста на темата е, че не е особен проблем човек да се обучи да я разпознава. Ако научите и практикувате всичко изложено в последващите редове, при нормални обстоятелства ще сте в състояние да разкодирате почти всяка лъжа. Проблемът е, че при взаимоотношенията помежду ни е важна не толкова самата лъжа, колкото действителния мотив, който я е предизвикал.

 

А разчитането на истинските мотиви е съвсем друга работа. Особено в случаите, когато самият лъжец е завоалирал (по ред причини) реалния мотив и от самия себе си. Тоест, във взаимоотношенията помежду си трябва да реагираме не на лъжата, а на нейния мотив (или група мотиви).


И така, да преминем към същността. За обозначаване на елементите от езика на тялото, израженията на лицето и словесната част от комуникацията, които ще спомена като индикатори на лъжа, ще използвам общото понятие маркер. Добре е да обърнете внимание, че това е своеобразно базово или съкратено изложение, което е далеч от изчерпване на темата, но включва в себе си достатъчен комплекс от маркери, които биха ви помогнали да установите, дали, кога и в коя част от разговора ви лъжат. За по-голяма прегледност ще номерирам маркерите, което не означава, че при разговор ще ги търсите в посочения ред.

 

От изключително значение за разчитането на лъжата е да запомните, че никой от маркерите не може и не трябва да се тълкува сам по себе си. Когато лъжем винаги използваме комплекс от маркери и трябва да установите наличието поне на три от тях в контекста на разговора за да направите заключение, че ви лъжат. И така:


1.     Установете Линия на истината – Тъй като хората са различни в реакциите си, това е първото, което задължително трябва да направите, преди да започнете да наблюдавате за маркери на лъжа. Обикновено се извършва чрез вмъкване в разговора на въпроси, чиито отговори със сигурност знаете. Това наблюдение ще ви даде възможност да определите характерните за начина на комуникация на събеседника поведение, жестове, мимика и структура на изреченията.

 

Причина: някои жестове издаващи лъжата по принцип е възможно да са характерни за обичайния му начин на общуване и е необходимо да бъдат елиминирани чрез установяване линия на истината. Тоест, от този момент нататък, всеки маркер трябва да бъде тълкуван само и единствено в контекста на установената за конкретния събеседник линия на истината.


2.     Обърнете внимание на цялостната стойка и движението на различните части на тялото – При лъжа цялостната стойка и движения ще издават желанието на събеседника за свръхконтрол над ситуацията. Това ще рече, че би следвало да усетите неестествена скованост (ограниченост) в движенията или дори стремеж към липса на движение.

 

А понякога ще наблюдавате и как в самото начало или по някое време на разговора, събеседника ви несъзнателно ще постави някаква символична преграда помежду ви (като например, чанта, дреха, кутия цигари или какъвто и да било друг предмет). Обърнете внимание: често заблуждение е, че когато при въпрос ръцете докосват лицето, ушите, задната част на врата, гърлото, устата или пък почесват носа и ушите, то събеседника лъже. Всъщност, истинският индикатор е не толкова самото движение (каквото и да е то), колкото наличието или отсъствието на естествена причина за извършването му.


3.     Наблюдавайте събеседника за неадекватно на ситуацията изпотяване – Когато хората лъжат, се потят повече от обикновено. Появява се леко оросяване на челото, горната устна или вдлъбнатината между долната устна и брадичката. Това е изпотяването, което бихте могли да видите. Това, което не бихте могли да видите е изпотяването на дланите, като маркера за тях е неуместното и в повечето случаи съвсем несъзнавано прибърсващо потриване една в друга или по дрехите.


4.     Обърнете изключително внимание на така наречените микроизражения – Те се появяват като светкавица за части от секундата и по принцип не подлежат на съзнателен контрол. При засичане и разпознаване издават истината скрита зад съзнателно изградената от събеседника ви фасада.

 

По принцип са изключително трудни за прихващане без специална подготовка, затова ви препоръчвам да насочите вниманието си към едно от израженията, което често се задържа по-продължително и дори понякога стои като фон на целия разговор, а именно: при лъжа през лицето преминава микроизражение на емоцията страдание, характеризиращо се с вежди извити нагоре към средата на челото (като понякога се появяват къси бръчки по челото).


Интересен факт е, че често преди самия акт на поднасянето на лъжата, лъжещият има нужда да „поноси” желания израз на лицето си. От психологическа гледна точка е оправдано, тъй като експериментално е доказано, че хората, които изразяват изкуствено различни емоции като радост, раздразнение, мъка и т.н., след време започват да изпитват тези чувства съвсем искрено. Тоест, в повечето случаи, в които една гримаса доминира в разговора е добре да се усъмните и да потърсите и други маркери за потвърждаване или отхвърляне на подозрението за лъжа.


При продължителен недоверчив поглед от ваша страна, на тези, които лъжат, им става неприятно, а онези, които казват истината, обикновено се ядосват или разочароват (микроизражение на гняв: устните стиснати заедно, веждите надолу, горният клепач нервен и напрегнат, свален ниско долу);


5.     Наблюдавайте гърлото – Честото преглъщане и прочистване на гърлото е класически показател за лъжа (разбира се, е необходимо да отчетете дали събеседника ви е страстен пушач или не).


6.     Обърнете внимание на движението на очите – Очите са сравнително лесен за отчитане маркер и затова ще им отделя повече място. Противно на общоприетото схващане лъжецът не винаги избягва очния контакт, въпреки, че неособено умелите лъжци действително, съвсем несъзнателно избягват погледа ви. От друга страна, умелият лъжец може съзнателно да търси очен контакт за да изглежда по-искрен.

 

В подобни случаи обаче, неговият поглед е прикрито настойчив и напрегнат, оставяйки ви с усещането, че за него е много важно да му повярвате. Дори и при професионалните лъжци усещането за напрегнатост в погледа прозира отвъд първичното спокойствие, което демонстрират. При анализа не забравяйте за съществуването на естествено отклоняване на очите от чуждия поглед в случаите, когато погледът си почива, и/или спирайки върху някакъв неодушевен предмет подпомага съсредоточаването и спомнянето.


Друг маркер, който е доста по-труден за отчитане, но пък си струва да бъде отбелязан, е свързан с факта, че лъжата винаги е придружена с повече или по-малко несъзнаван страх да не бъде разконспирирана. И оттук една чисто физиологична реакция, която не подлежи на никакъв контрол от страна на лъжеца – страхът стеснява зениците, ограничава зрението и забавя реакциите. Понякога свиването на зениците е съвсем мимолетно – като реакцията на бленда на фотоапарат. Тоест, трябва да сте изключително внимателен наблюдател за да не пропуснете този маркер.


Стабилен и трудно подаващ се на съзнателен контрол маркер е и посоката на погледа по време на разговора. Има шест основни позиции на погледа, подлежащи на интерпретация (с вторичните позиции тук няма да се занимаваме).
        Когато зададете въпрос на деснорък, погледнато от вашата позиция, ако очите му се насочат:


- Нагоре и наляво – Това ще означава, че той задейства оня център в мозъчната кора, който отговаря за визуално конструиране на образи. Тоест, ако накарате някого да си представи розов слон, това би трябвало да е посоката на неговия поглед, ако действително се опитва да си представи розов слон.


- Нагоре и надясно – Това ще означава, че той задейства оня център в мозъчната кора, който отговаря за образната памет. Тоест, ако накарате някого да си припомни какъв е бил цветът на къщата, в която е живял като дете, това би трябвало да е посоката на неговия поглед, ако действително се опитва да си припомни този цвят.


- Наляво – Това ще означава, че той задейства оня център в мозъчната кора, който отговаря за конструирането на звуци. Тоест, ако накарате някого да си представи възможно най-пронизителния звук, това би трябвало да е посоката на неговия поглед, ако действително се опитва да конструира в съзнанието си звук, който никога не е чувал в действителност.


- Надясно – Това ще означава, че той задейства оня център в мозъчната кора, който отговаря за звуковата памет. Тоест ако накарате някого да си припомни как звучи гласът на майка му, това би трябвало да е посоката на неговия поглед, ако действително се опитва да си припомни майчиния глас.


- Надолу и наляво – Това ще означава, че той задейства оня център в мозъчната кора, който отговаря за психичните и физиологични усещания. Тоест, ако накарате някого да си припомни миризмата на камфор, това би трябвало да е посоката на неговия поглед, ако действително се опитва да си припомни миризма, усещане или вкус.
ØНадолу и надясно – Това ще означава, че той задейства оня център в мозъчната кора, който отговаря за вътрешния диалог. Тоест, това е погледа на човек, който „говори сам със себе си наум”.


        Ще ви предложа и елементарен пример за това, как тази информация може да се използва като маркер за лъжа. Представете си, че дете иска от вас сладкиш и вие го питате дали майка му разрешава да яде сладкиши, а то ви отговаря „Да”, като в същото време поглежда вляво. Това ще означава, че то си измисля отговор (конструира звук - тоест, лъже), тъй като посоката на погледа показва конструиране, а не припомняне на звук. Докато, ако погледът му се насочи надясно това би означавало, че си припомня звук, което от своя страна би означавало, че казва истината.


Като допълнителна информация, подпомагаща тълкуването на погледа като маркер за лъжа е необходимо да се има пред вид, че за типичния леворък, гореизброените очни маркери са с точно обратните посоки. Също така, че когато събеседника ви гледа право напред, както и когато погледа му изглежда разфокусиран и/или неподвижен, това се приема като опит за достъп до визуалната памет. Не забравяйте и факта, че в някои култури се счита за невъзпитано да гледаш постоянно другия в очите.


7.     Отразявайте внимателно емоционалните реакции – Първият маркер за наблюдение е разминаването във времето между думите и придружаващите ги емоционални реакции; когато емоцията е истинска, придружаващите думи се изричат след проявата на емоция или едновременно с нея. Когато емоцията не е искрена думите се появяват първо, а емоционалната реакция следва с 1-2 секунди закъснение. Например, когато при получаване на подарък ви казват „Благодаря” и едва след това се усмихват, е твърде малко вероятно подаръка ви да е приет благосклонно.

 

По отношение на времето има още един сравнително лесно проследим маркер – ако емоциите са истински те се отразяват на лицето за около 5 секунди – всяко застиване на емоция или продължителност над споменатото време е белег за преиграване, тоест лъжа. Наблюдаваното понякога по време на разговор рязко изключване на емоционални прояви също е белег за някакъв вид изкривяване на реалността. Ако получите бърз отговор на въпроса си, това не е случайно и обикновено е индикация, че човека лъже – означава, че или отговорът е репетиран, или е мислено предварително за отговор, с идеята да не бъдат хванати неподготвени.

 

Също така, обичайната емоционална реакция на несправедливо обвинения е преминаване в настъпление (реагира с гняв на недоверието /микроизражение/), докато лъжецът реагира с отбрана – казва нещо, което да подкрепи лъжата или използва отклонение от директен отговор.

 

Лъжа е и когато жеста или изражението не отговарят на думите – например, когато с намръщена физиономия се каже „Обичам те”. Лъжа е, когато при изразяване на емоции се наблюдава ограничаване на емоцията до част от лицето – например, устата се усмихва, но очите и горната част на лицето, не. По същата причина е фалшива и всяка емоция, при чието изразяване се наблюдава асиметрично изражение върху лицето.


8.     Внимавайте за начина, по който се използват думите – индикации за лъжа са:
     - Използване и/или повтаряне на думите от въпроса при даването на отговор – Например: „Ти ли изяде последната бисквита?” – „Не, аз (никога не изяждам) не съм изял последната бисквита.”. В този смисъл е и по-вероятно кратката и конкретна форма на отговор да е истина, а удължената и обобщаваща, не – Например: „Не съм го направил”, вместо „Аз не правя такива неща”.


    - Скорост и неуместно завишени или понижени модулации на гласа – Внезапното ускоряване или забавяне на речта, както и монотонния говор, подскачането на гласа и изобщо всички неестествено звучащи пикове и падове в тона;


    - Отклонение – Това е всеки опит за избягване на пряко изявление или отговор. Обикновено, когато хората лъжат те казват истини, които обаче съзнателно или не, не са директен отговор на въпроса ви. Например, ако на въпроса „Удряли ли сте някога жена си?” получите отговор „Обичам жена си, защо да го правя?”, вероятно събеседника ви казва истина, но с това избягва отговора на оригиналния въпрос, което означава, че лъже – тоест, удрял е жена си;


    - Прекомерно говорене в опит да ни убедят – Обърнете внимание на склонността към преувеличаване на подробностите. Прекалено многото детайли са индикатор за скрито (понякога и от самия лъжец), отчаяно желание на събеседника да ви убеди, че говори истината;


    -  Изпускане на местоимения – При разказ, жените използват повече местоимения, докато мъжете обикновено назовават човека или обекта по име. Ако това се промени, най-вероятно става въпрос за лъжа;


    - Използване на трудно разбираеми изречения – Използват се често при лъжа, тъй като дават възможност за двусмислено тълкуване при евентуално „хващане натясно”;


    - Използване на хумор или сарказъм – С цел отклоняване на темата;


    -  Оставяне на тишината да навлезе в разговора – Като необичайни паузи, например, в средата на изречение или по никое време на разговора;


    - Ослушвайте се за фино забавяне на отговора – Един честен отговор идва бързо от паметта, докато лъжата изисква бърз преглед на казаното до момента за да се избегне непоследователност, противоречие, а и да се добавят нови подробности, ако е необходимо. Въпреки това, ако някой забавя в опит да си припомни нещо, то това не означава, че непременно лъже;


    - Направете внезапна промяна на темата и наблюдавайте реакцията на събеседника – Един невинен би се объркал от тази маневра и дори би се опитал да се върне отново към темата, докато лъжецът ще почувства облекчение и ще приветства промяната. В този случай ще имате удоволствието да видите как лъжецът се отпуска и поведението му става по-малко защитно.


    - И последният маркер, който ще спомена е – Отричане на обвинението със силно подчертано ударение на всяка дума от отричането…

 
В заключение ще ви дам няколко допълнителни съвета, които би трябвало да вземете пред вид при тълкуването на маркерите за лъжа. На първо място, показването на един или повече от тези признаци не означава задължително, че събеседника ви лъже. Затова именно е необходимо да не забравяте за изработването на линия на истината.

Някои от изброените по-горе характеристики съвпадат с характеристиките на начина, по който общуват много стеснителните хора, които може и въобще да не ви лъжат. Други от тях се проявяват и когато ИЛ е особено концентрирано върху темата на разговора (например, ако темата е твърде сложна или събеседника ви е преживява силен стрес). Това важи и за случаите, в които за събеседника ви темата на разговор е източник на принципен дискомфорт.

Ботокс или други пластични интервенции също могат да повлияят върху начина на общуване и да ви подведат при разчитане на маркерите за лъжа.


Понякога, когато са обвинени в нещо хората преминават в защита просто защото искат да ви убедят в противното. Тогава изглеждат така, сякаш лъжат, а всъщност просто са шокирани от внезапното си поставяне в центъра на вниманието ви.


Ако усетите фалш в усмивката на събеседника не го тълкувайте задължително негативно. Понякога това е част от етикета за учтивост, а друг път е опит да ви направят добро впечатление, защото ви ценят и уважават.
Някои хора са изключително опитни, а може би дори и професионални лъжци. Той/тя може да са разказвали въпросната история (каквато и да е тя) толкова много пъти, че тя придобива за тях всички елементи на изказвана истина. Затова приемете факта, че не всяка лъжа може да бъде хваната.


Повечето от добрите лъжци изграждат стабилна репутация за себе си, говорейки истината през повечето време, за да могат, когато излъжат лъжата им да бъде възприета като истина благодарение на репутацията им на честни хора.
Бъдете внимателни и не прекалявайте в търсенето на лъжа в думите и действията на другите. Ако винаги търсите лъжа хората ще започнат да ви отбягват.
http://dobromirdimitrov.blog.bg

 

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com