Архив

< Януари 2013 >
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

marbellaКазват, че ако искате да опознаете една нация по-така, по-издълбоко

, отидете на ресторант (капанче), посетете местния пазар и се запишете в местния фитнес (в един нашенски имало такъв надпис: ''По-добре силни и тъпи, отколкото само тъпи”). За няма и месец всякакви илюзии и романтики от рекламните туристически брошури ще бъдат разбити на пух и прах. Седим си значи ние в едно барче и изведнъж седем дебели и шумни андалузки с гръм се изпонатръшват в бара и като в онзи виц за коня, дето си поръчал уиски с много сламки, си поръчват... един сладолед със седем лъжички! Обаче онуй с коня си е виц, ама туй с marbellaандалузките си беше чиста реалност. И на всичкото отгоре тукашната мелба няма ниииищо общо с нашенската, дето наистина стига за седем души. Случката завърши с броене на стотинки и с оплакване, че шоколадът бил твърде много. Ама това си е испански
начин да се изхлъзнат от бакшиша.


Първото, над което ще има да се смее един българин, току-що изтърсил се в Марбея, са хартиените покривки на масите в ресторанта, посудата като в селска кръчма, мръсотията по земята и липсата на каквито и да е пепелници. Ама хич да не ви е срам, че ще ви вземат за невъзпитани, изтърсвайте спокойно на земята, тук даже ще са доволни да направите малко боклук в повече.

В малките градчета около Марбея в барчетата към бирата ви побутват и небелени фъстъци. И какво предполагате? Че ще ви предложат и чинийка за обелките? Не си го и помисляйте. Всичко на земята. Аз лично пет минути не можах да си прибера ченето. Гледах и не можех да повярвам. Те наистина ли ги хвърлят на земята, или само така се преструват? Ама не знаят те какво значи българско ХЕИ, да видят те какво значи страх, да им хлопне една глоба барабар с хлопването на вратите на заведението. Да, ма не... Тук даже нарочно, като отворят заведението, изсипват малко боклук на земята... демек много хора са били в него, харесват го значи.

marbella1Друга странна особеност на марбейците е, че ходят не в любимото си капанче, ами следват любимия си готвач. Знаят си го по име и по рецепти. Щото тук няма никакви правила или там БДС за готвене. Всеки си готви, както баба го е учила. Никой не е и чувал за ТОХ или там някакво училище по готварство. Стоят натъкмени андалузки с едни ми ти такива мнооого Карменски шалове, то голи гърбове, то едни токчета до небесата, то един make-up, дето ше ти секне дъхът, стоят и чакат да се освободи маса... пък то ресторанчето най-обикновено кръчме, с пласмасови столове и хартиени покривки (разбира се, щото те такъв боклук правят, че следващите след тях ще трябва да си търсят чиниите измежду него).

В Марбея има два типа заведения - испански, предимно в града, и чужди, в околностите. В испанските гордост са тапсите - това е малка порция ядене или салати, просто няколко хапки. Испанците, както и любопитните чужденци обожават към питието да си поръчват една тапа или няколко тапаси. Изобщо испански ли е барът, тапасите са задължителни. Обаче ви гарантирам,че накрая ще си останете гладен. Изобщо тук порциите са толкова скръндзави, а цените безбожни, че ако се събираме да вечеряме в ресторант, аз предпочитам да отида предварително навечеряна.

Ако пък ресторантът е чужд, то на всяка цена натъпчете здраво стомаха си (и портмонето) от вкъщи. Цените в най-обикновеното плажно ресторанче са колкото месечната ви заплата, а големината на порцията - като в нацистки лагер.

Ако обаче любимият се е престрашил да плати сметката, то тогава направо завийте към старияmarbella2 град - ресторантите са в стари испански къщи, вътрешни арабски дворове, водопади от цветя, романтични, малки и невероятно елегантни. Ще се чувствате точно като на гости на добри приятели. Мека светлина от настолни абажури, дивани, малки антични украшения, точно като в един уютен дом. И тъй като сте влюбени, храната е без значение, а сметката тъй и тъй ще я плаща гаджето. Обаче след нея рискувате да изгубите следите на обожаемия за дълъг период от време.

Друга национална андалузка гордост са бъчвите. Аааа, не напълнени с вино (ама знае ли човек), а натъркулени за столове и маси. Обаче не знам защо, все си мисля, че това си е чист кръчмарски трик. Да ви разкарат по-набързо. Щото я се опитайте да седите на такова чудо два часа. Чаша вино, тапасчета и хайде следващите. И оборотът голям, и пропината (бакшишът) на масата. Щото испанецът може да ти стои на една халба цяла вечер.

Еййй,тарикат човек е туй кръчмарят. Жив дявол. Сигурно тез бъчви са създали цяла кръчмарска религия тук. Андалузците, кат ги изгонят с тез бъчви от едното място и кат не са се наговорили... щото нали вече знаете, че по-бъбрив народ нема, отиват в следващата кръчма, оттам до следващата и тъй си обикалят цяла вечер. Ама да знайте, интересно е. Хем се упражнявате в ходене, хем се виждате с целия набор от приятели... пък и нови завързвате... щото тук много обожават да си говорят ей тъй, с непознатия на бара или съседа по бъчва. Чайнийските, индийските и други там ориенталски особености... като навсякъде по-света. Евтини, приятни и след два часа... гладни.

marbella4Телефонът. Една минутка, моля. Ааа, канят ме на обяд. В Кабопино. В 2! Е, тук това е времето за похапване. Хайде, оставям ви засега, че трябва да се погримирам, да се наобядвам предварително:):):) (естествено) и да заредя портмонето. Бе било само някакво чирингито (плажно баро-ресторантче на самия пясък)... ама де да знае човек с какви цени ще го хлопнат. То чирингито, чирингито, ама сметката, кат ти я донесат в папчица... малеее...

 

Милена Марева
9 октомври 2007год.
За вестник “Народно дело“

фото: Милена Марева

Търсене/ Search

kakavida.com